Monday, 17 September 2018

Hilangkan Jeragat Dengan Set Jeragat ShakleeSejak kebelakangan ini, ramai yang tanya kak shima sering ditanya produk Shaklee yang sesuai untuk mengatasi masalah jeragat. Sebelum itu , jom kita kenali dulu apa itu jeragat

Apa itu JERAGAT?

Jeragat atau ‘melasma’ di muka adalah salah satu daripada masalah kulit yang biasa terjadi di kalangan penduduk Asia umumnya.
Ia merupakan  di antara 10 masalah kulit yang kerap dihadapi oleh kaum wanita yang berumur di antara  20 hingga 50 tahun. Jeragat kerap muncul di kawasan muka seperti di bahagian pipi. Namun, terdapat juga yang mengalaminya di bahagian hidung dan dahi.
Melasma boleh di bahagikan kepada Melasma Epidermal  yang berada di lapisan kulit dan Melasma Dermal berbentuk seperti tahi lalat kecil yang timbul. Kebiasaannya, kedua-dua jenis jeragat ini akan muncul serentak. Jeragat di muka tidak merbahaya tetapi jika dibiarkan ia akan membawa kepada kanser kulit.
Punca-punca JERAGAT

1.Punca utama yang menyebabkan jeragat adalah penghasilan melanin secara berlebihan di dalam badan. Melaninlah yang memberi warna pada kulit.

2. Sinaran matahari
Ultraviolet ( UV ) dari matahari boleh merangsang tahap 'melanoctes'. Malah jeragat yang telah pulih boleh kembali dengan hanya pendedahan yang sedikit kepada cahaya matahari.

3.Perubahan hormon
Wanita hamil sering mendapat jeragat. Apabila jeragat muncul di kalangan wanita hamil, ianya dipanggil chloasma atau topeng kehamilan. Pil perancang kehamilan dan pil hormon juga boleh menyebabkan jeragat.

4.Kosmetik
Produk penjagaan kulit dan alat make-up yang mengandungi bahan kimia yang merbahaya boleh merangsang kulit dan memburukkan lagi jeragat di muka.


Cara Merawat Jeragat Di Muka
Dari punca-punca di atas boleh kita simpulkan ianya menyebabkan sistem pertahanan badan kita lemah. Bila ianya lemah, sel-sel kulit kita mudah mati. Apabila ianya dibiarkan tanpa rawatan mengakibatkan semakin banyak dan menjadi tompokan jeragat.

Cara yang berkesan untuk merawat jeragat adalah dengan mengambil makanan atau vitamin yang tinggi kandungan antioksidannya.

Antara supplemen yang boleh membantu merawat jeragat adalah:


1. Vitamin C
2. Vitamin E
3. Gla Complex
4. ESP
5.Vivix

1. Vitamin C


Hilangkan Jeragat Dengan Set Jeragat Shaklee

SR Vita-C Plus

Vitamin C secara semulajadi terdapat banyak di dalam lapisan dermis dan epidermis kulit. Terdapat kajian yang mengatakan Vitamin C mampu mengelak dan merawat kerosakan yang disebabkan oleh Sinaran UV. Pengambilan Vitamin C secara oral, mampu meningkatkan vitamin c di dalam kulit.

2. Vitamin E

Hilangkan Jeragat Dengan Set Jeragat Shaklee
Vitamin E Shaklee

Tinggi dengan antioksidan yang berkesan untuk hilangkan jeragat. Ia berperanan penting dalam membaiki kulit yang rosak dan mencegah kulit dari sunburn ( sunburn boleh sebabkan jeragat makin teruk )

Vitamin E Shaklee ada selenium yang akan memaksimumkan kadar penyerapan vitamin E di dalam tubuh. Secara tidak langsung lebih berkesan dapat menghilangkan jeragat.


3. Gla Complex


JERAGAT DAN CARA MENGATASINYA.

Gla Complex


Ia berfungsi untuk menstabilkan hormon untuk mengalakkan melanin dihasilkan dengan terkawal. Melanin yang berlebihan akan menyebabkan muncul tompok-tompok hitam pada kulit kan? 

Jadi bila kita lihat punca jeragat, ia banyak dipengaruhi oleh hormon. 

Amalkan GLA agar kadar hormon seimbang.


3. ESP


JERAGAT DAN CARA MENGATASINYA.

Energising Soy Protein ( ESP )


Merupakan supplemen protein yang berasaskan soya non-gmo. Ia bekalkan kesemua asid amino perlu yang tidak dihasilkan oleh badan.

Protein mempunyai sangat banyak manfaat kepada tubuh badan termasuklah kulit. Asid amino daripada protein merupakan bahan asas untuk sel membina tisu, hormon, antibodi, enzim dan sel darah. 

Protein sangat diperlukan untuk membaiki tisu dan membina tisu baru. Protein juga merupakan bahan utama untuk menggantikan sel mati.


4. Vivix


JERAGAT DAN CARA MENGATASINYA.

Vivix


Vivix kaya dengan resveratrol sejenis antioksidan yang dikatakan lebih tinggi berbanding Vitamin C. Oleh sebab itu Resveratrol dikatakan sangat hebat dalam menghalang dan memperbaiki kerosakan sel yang berlaku setiap hari.


Rajin amalkan makanan atau supplemen yang kaya dengan antioksidan insyaAllah boleh membantu atasi masalah jeragat di muka. 

Say BYE BYE to PIGMENTATION .

Hubungi kak shima untuk dapatkan info lanjut mengenai Shaklee, harga istimewa dan konsultasi eksklusif Shaklee

Kak Shima Jelani
SMS / Whatsapp : 0122043175
COD Seksyen 7 Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia0 comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen blog kak shima. InsyaAllah kunjung balas akan menyusul nanti :)

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.