Thursday, 17 September 2020

Punca Kulit Kering Dan Cara Mengatasinya


Punca Kulit Kering Dan Cara Mengatasinya
Punca Kulit Kering Dan Cara Mengatasinya


Kulit kering biasanya bersifat sementara contohnya ketika Monsun Timur Laut di Malaysia di mana cuaca panas dan kering pada awal tahun. Antara tanda-tanda kulit kering adalah :
  • kulit terasa kasar 
  • kulit terasa tegang terutama selepas mandi
  • kulit mengelupas dan bersisik
  • kulit kemerah-merahan
  • pengelupas yang teruk hingga kulit berdarah

Punca Kulit Kering

Antara punca yang menjadi penyebab kulit kering adalah :
  • perubahan cuaca 
  • faktor genetik
  • peningkatan usia
  • masalah kulit
  • salah guna produk
  • diet harian yang tidak sihat
  • mandi air panas dalam tempoh yang lama

Cara Mengatasinya

Kak shima senaraikan cara-cara yang boleh kita amalkan untuk mengelak dari masalah kulit kering :
  • Minum banyak air kosong dan kurangkan minum manis
  • Guna skincare ikut jenis kulit
  • Rajin amalkan rejim penjagaan wajah
  • Amalkan pemakanan yang seimbang 
  • Selalu bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
  • Pelembap - cari produk pelembap yang kaya dengan lipid untuk menyokong lapisan penghalang untuk mengurangkan kehilangan air. 


Youth Moisture Lock Day Cream

Punca Kulit Kering Dan Cara Mengatasinya
Youth Moisture Lock Day Cream


Di dalam rangkaian produk Youth , Moisture Lock Day Cream direkacipta untuk atasi masalah kulit kering

Baca juga 


Jika korang nak cuba Youth dari Shaklee, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)



18 comments:

  1. Semakin meningkat usia, kulit makin kering. moisturizer sangat penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moisturizer penyelamat kulit kita yg kering 😊

      Delete
  2. dah lama nak beli produk shaklee tp tak terbeli2 gak. huhuhuhu...

    ReplyDelete
  3. tq sharing :)
    kulit shida kering mybe antara punca2 di atas agknya..

    ReplyDelete
  4. Kulit kering buat kita rasa tak selesa.. Sebab perasan orang tengok je kulit kita kering. Tq kak shima for the info.

    ReplyDelete
  5. ni br blk dr laut... kulit muka sy dah start mengering

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu g holiday terutama g pantai, memang perubahan ketara pada kulit misalnya sunburn @ kulit sangat kering.banyakkan minum air kosong dan kerap sapu moisruriser

      Delete
  6. kekadang dok dalam ekon pon penyebab utama kulit kering kan.

    ReplyDelete
  7. apa beza beli shaklee kat shopee n lazada dgn beli pada dealer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli ngan dealer insyaAllah dapat free consultation. Boleh tanya segala kemusykilan yg terbuku di hati hehehe :)

      Delete

Terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen blog kak shima. InsyaAllah kunjung balas akan menyusul nanti :)

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.