Wednesday, 28 October 2020

Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?
Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

Vitamin C dianggap sebagai vitamin serba boleh sebab senarai manfaatnya yang mengagumkan. Di sini , kami memberikan jawapan terhadap soalan-soalan yang mungkin ditanya mengenai bahan terbaik ini yang menyokong dalam kesihatan badan.


Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?
Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

1. Adakah lebih baik mengambil dos vitamin C yang lebih tinggi pada satu masa atau mengambil dos vitamin C yang kecil sepanjang hari?

Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan, oleh itu kita perlu menambah vitamin penting ini melalui diet. Walaupun anda mengambil kuantiti vitamin C yang tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan.

Pilihan untuk mengambil vitamin C melalui Sustained Release Vita - C Plus dimana 100mg vitamin C dilepaskan setiap jam, sepanjang lima jam bagi memastikan penyerapan maksimum pada badan.

Warga emas dan mereka yang merasa tidak sihat mungkin memerlukan rangsangan tambahan vitamin C bagi perlindungan tambahan.

Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?
Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

2. Saya makan makanan sihat termasuk buah-buahan dan sayuran. Perlukah saya mengambil vitamin C?

Kandungan vitamin C dalam buah-buahan dan sayuran mungkin berbeza-beza, terutamanya selepas membasuh, memotong dan memasak.

Untuk mendapatkan 500mg vitamin C, anda perlu makan buah oren sebanyak 7.5biji, 6 cawan brokoli atau 119 batang lobak merah.

Adalah mustahil untuk mencapainya dalam diet harian kerana kos yang tinggi.

Cara bijak adalah dengan mengambil melalui supplemen. Sustained Release Vita-C Plus hanya memberikan kos 55sen sahaja setiap biji.

Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?
Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

3. Saya mempunyai gastrik. Saya dengar bahawa pesakit tidak digalakkan untuk mengambil supplemen vitamin C ?

Ini adalah salah tanggapan. Terdapat pelbagai sumber supplemen vitamin C yang diperbuat daripada bahan-bahan yang tidak akan menyebabkan sakit gastrik.

Pilih vitamin C yang diekstrak dari jagung yang lembut serta kurang sensitif pada perut.

Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?
Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

4. Berapa banyak vitamin C yang perlu saya makan setiap hari?

Kajian yang dijalankan oleh Institut Perubatan ( IOM ) menunjukkan bahawa pengambilan vitamin C yang tinggi mempunyai risiko ketoksikan yang rendah dan kesan buruk telah dilaporkan apabila penggunaan harian adalah 3000mg/hari.

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000mg/hari

Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?
Vitamin C : Apa Yang Perlu Anda Tahu ?

5.Shaklee Sustained Release Vita-Plus mempunyai komponen yang dipanggil bioflavonoid. Apakah ia?

Bioflavonoid adalah antioksidan yang hanya terdapat dalam tumbuhan dan buah citrus. Mereka bekerja secara gabungan dengan vitamin c untukmeningkatkan penyerapan dan penggunaanya.

Sebagai contoh, anda boleh menjumpai bioflavonoid dalam pulpa dan sabun putih yang terdapat di tengah buah sitrus. Ada yang berasa pahit dan kenyal dan biasanya ia dibuang.

Di Shaklee, kami menggunakan bioflavonoid daripada buah sitrus, memberi anda kebaikan menyeluruh yang terdapat dalam setiap tablet yang mudah ini.

Baca juga :





Ingin cuba Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)










 

42 comments:

  1. Penting vit C pada tubuh kita kan.

    ReplyDelete
  2. tak mampu nak makan makanan utk dptkan 500g vit c. kena makan supplement aje lagi senang

    ReplyDelete
  3. utk dapat kan 500mg vitamin C kena makan byk nya buah limau dan brokoli... huhuhuh tu la makan supplement je la senang kan

    ReplyDelete
  4. Banyak info yang baru Naim tahu pasal Vitamin C ini. Terima kasih berkongsi info yang bermanfaat ini.

    ReplyDelete
  5. vit c mmg sgt bagus sebagai imun booster...sb susah nak mkn mknn semulajadi yg ade vit c mmg kne ambil supplement..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cukupkan dosage vit c sehari tu, cara yg mudah dgn ambil supplemen hehe

      Delete
  6. vit C memang elok untuk kulit dan badan kita luar dan dalam

    ReplyDelete
  7. Vitamin c my kesayangan. Harus ada dlm diet harian 😊

    ReplyDelete
  8. So true! Vitamin C is a daily routine priority. I love Berroca vitamin C. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  9. Entahla.. Memg sennag kalau ambil suplement vit c.. Sebab dah cukup vitamin kita dpt. Tapi ade nk baca suplement vit c ad ebanyak campuran.. Entahla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pilih yang ada kelulusan dari KKM. InsyaAllah selamat untuk diamalkan :)

      Delete
  10. Vitamin C ni mmg byk fungsinya, pd kesihatan dan kecantikan. Tp ada sesetengah org sampai cucuk2 drip utk kulit putih. Bahaya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya pernah baca suntikan vitamin c tiada kelulusan KKM. Pape boleh refer pada web KKM :)

      Delete
  11. Tengah wabak gini, VitC memang kena amik, Sis pun memang amalkan VutC, tak kiralah brand apa pun, janji makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul itu Sis Lin. Boleh amalkan pape jenis brand asalkan makan hehehehe

      Delete
  12. Rawlins memang amalkan pengambilan Vit C sekarang. Dengan keadaan covid nie lagi bertambah penting penjagaan kesihatan diri kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Rawlins. Since covid 19 still uncontrol, vitamin c antara suplemen yang kurangkan risk untuk dapat penyakit ini :)

      Delete
  13. i have learned so much from this article. thanks for sharing all the useful info and tips :)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Wahhh,, bila baca bilangan buah-buahan yang diperlukan untuk cukupkan dos Vit C untuk badan, memang sah2 tak cukup.. dahlah bukan pengemar buah2an.. Tapi skrg memang amalkan supplement Vit C 1000mg sekali ngan Calcium and Vitamin D3. Habis stock yang ada maybe boleh try yang ni pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmang jenuh kalau nk cukupkan keperluan harian vitamin c kita. Amik supplemen vit c jalan mudah hehe.

      If nk cuba vit c shaklee, boleh roger 😉

      Delete
  16. Thank you for this post.I itu hari buat research kepentingan vitamin C dalam skincare. Bila baca post u ni lagi banyak input I dapat. Senang kata Vitamin C ni memang bagus untuk diri kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ur welcem mira. Terima kasih sudi singgah blog saya.Moga entry ini memberi manfaat pada semua :)

      Delete
  17. vitamin c memang penting utk bdn..smada utk dlmn atau luaran.kan. yg penin pale nak cari vitmin c kt mana, amik je vita c plus shaklee ni je kan..senang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah yaya. Tak pening-pening pale camne nak cukupkan keperluan harian vitamin c.Ambil vit a as supplemen insyaAllah bantu topup lompong-lompong nutrisi hehehe

      Delete
  18. Nice information from your article. I consume vitamin C too. It's nice to get Sustained Release Vita - C Plus from 100mg vitamin C

    ReplyDelete
  19. elemen penting, tapi dia selalu dalam benda yang sedap2, tu yang best :D

    ReplyDelete
  20. betul . zaza sekeluarga pun mmg amalkan makan vitamin C .. elok utk imun sistem dan juga cantikkan kulit

    ReplyDelete
  21. Ena memang makan shaklee vitamin C sebab badan ni memang lemau kalau tak cukup vitamin. Cuma ada beza ea yg pattern baru ni. Sbb yg lama lom habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pattern baru ini lebih stylist. Tapi kandungan vitamin C nya masih sama 😊

      Delete
  22. Aliya mmg consumer vitamin C Sr since 2014, mmg byk kesannya Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah! Dah lama Aliya amalkan. Alhamdulillah 😊

      Delete

Terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen blog kak shima. InsyaAllah kunjung balas akan menyusul nanti :)

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.