Wednesday, 23 June 2021

ESP Kini Dalam Sachet

ESP Kini Dalam Sachet
ESP Kini Dalam Sachet

Yeay! Berita baik buat semua ESP Kini Dalam Sachet. Sebenarnya ramai yang nantikan ESP dalam bentuk sachet ini termasuklah diriku hehehe

ESP Kini Dalam Sachet
ESP Kini Dalam Sachet

Dengan formulasi dan manfaat yang sama, ESP sachet ini mudah untuk dibawa kemana-mana dan dinikmati di mana sahaja. Sesuai dengan taglinenya #MudahBilaBilaMasa

ESP Kini Dalam Sachet
Kelebihan ESP

Siapa Yang Boleh Amalkan ESP
  • Orang yang sibuk bekerja 
  • Orang yang selalu skip breakfast sebab tak sempat nak sediakan breakfast
  • Orang yang selalu outstation
  • Student yang sibuk dengan kelas online
  • Ibu hamil dan ibu menyusu
  • Orang tua yang perlukan tenaga segera

ESP Kini Dalam Sachet
Semua peringkat umur boleh ambil ESP

Promosi sempena PRE-LAUNCH ini :
  • Pembelian 3 kotak dapat FREE 1 kotak
  • Harganya jika beli 1 kotak = RM98.75 ( bukan ahli ) | RM79 ( ahli )
  • Beli 3 kotak FREE 1 kotak = RM296.25 ( bukan ahli ) | RM237 ( ahli )
* Dalam 1 kotak ada 10 sachet ESP. 1 sachet untuk 1 hidangan ( 28g )

Sesuai untuk mereka yang baru nak cuba ESP dan ingin alami sendiri kebaikan ESP.

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba ESP dalam sachet ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)





Continue Reading

Monday, 21 June 2021

Tips Mengekalkan Jantung Yang Sihat

Tips Mengekalkan Jantung Yang Sihat
Tips Mengekalkan Jantung Yang Sihat


Jantung kita merupakan satu-satunya organ yang tidak ada waktu rehat. Ia tidak pernah berhenti mengepam darah ke seluruh sistem badan. 

Tanpa jantung yang sihat, darah tidak dapat dipam ke otak dan membekalkan nutrisi dan oksigen kepada sel-sel otak. Tanpa jantung yang berfungsi 24/7 tanpa henti, mana mungkin kita dapat menjalani hidup dengan penuh ceria dan bersemangat setiap hari.

Disebabkan itu, kita perlu memastikan jantung kita sentiasa sihat dan dapat berfungsi dengan baik. 

Di sini kak shima kongsikan 9 Tip Mengekalkan Jantung Yang Sihat

9 Tip Mengekalkan Jantung Yang Sihat

1. Kawal diabetes

2. Amalkan diet sihat untuk jantung
Masukkan makanan yang rendah lemak tepu dan rendah kolesterol dalam diet harian. Jauhkan makanan jenis bergoreng dan daging merah yang banyak lemak. Ubah cara penyediaan makanan yang sihat seperti kukus dan panggang.

3. Kawal tekanan darah

4. Jangan merokok

5. Kawal berat badan

6. Bersenam selalu
Kajian mendapati senaman dapat mengurangkan 21 peratus risiko dapat penyakit jantung bagi lelaki dan wanita 29 peratus. Menurut Dr Shaiful Aizad Shafie, seorang Doktor Pelatih Pakar Rehabilitasi Dan Pemulihan , senaman terbukti menghasilkan pelbagai hormon baik untuk kesihatan. Antaranya hormon endorphin yang dikaitkan dengan perasaan gembira

Senaman intensiti sederhana dan intensiti berat terbukti memberi kesan positif kepada jantung.Ia dapat melancarkan peredaran darah daripada jantung ke seluruh badan, mengurangkan tekanan darah dan menguatkan otot jantung.

Berbasikal dan berjalan pantas ( brisk walk ) antara senaman intensiti sederhana manakala berlari @ jogging antara senaman intensiti berat yang boleh kita amalkan.

7. Sihat tanpa alkohol
Alkohol mempunyai kesan negatif terhadap jantung jika diambil secara berlebihan. Antaranya :
  • Alkohol dapat meningkatkan tekanan darah menjadi lebih tinggi. Pada pesakit yang ada hipertensi ( tekanan darah tinggi ), ia dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung atau strok
  • Alkohol boleh mempengaruhi otot jantung dan meningkatkan risiko kardiomiopati ( keadaan di mana ada gangguan otot jantung dipaksa bekerja lebih keras )
  • Pengambilan alkohol secara berlebihan boleh mendorong kepada masalah obesiti yang akhirnya akan meningkatkan risiko penyakit jantung
  • Alkohol boleh mencetuskan degupan jantung yang tidak tetap. Pada pesakit yang ada masalah gangguan irama jantung ( aritmia ), pengambilan alkohol boleh menyebabkan keadaan lebih teruk.

8. Bijak menangani stres
Stres yang keterlaluan boleh meningkatkan tekanan darah seterusnya boleh membebankan jantung kita. Boleh amalkan yoga atau meditasi kerana ia dapat membantu menenangkan diri dan sekaligus mengurangkan stres.

9. Dapatkan pemeriksaan kesihatan secara berkala
Pakar perubatan menyarankan pemeriksaan kesihatan menyeluruh setiap 6 bulan. Ianya dapat membantu mereka dalam mengesan  sebarang penyakit .

Percayalah, dengan perubahan yang kecil dalam kehidupan anda, ia bakal membawa kesan yang ketara pada tahap kesihatan. 

Semoga perkongsiaan ini memberi manfaat kepada anda.


Continue Reading

Tuesday, 15 June 2021

Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman

Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman
Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman

" Jemput guna. My shaklee effect. Cinch shake paling suka sekali tahun ni start consume cinch. Banyak inchloss dan makan pun dah control sikit.

Berjaya ke nombor 5 di depan. Alhamdulillah. Sampai sekarang dah sebulan dah sejak capai 59 tu,maintain  je. Syukur sangat tak rebounce ( takde yoyo effect).

Ena penasi orangnya. Tidak pasti ada tak word tu. Memang suka makan nasi. 4-5 kali sehari boleh lagi. Perjuangan ena . Bila makan nasi 1-2 kali je. Most of the time 1kali je sehari sejak 2 bulan terakhir ni. 

Bila kurangkan nasi. Berjaya turun. Pastikan amek cinch /ESP. Kalau x memang cepat lapar. Ini ena dah terbiasa ini. Bangun kul 5 tadi.Sampai sekarang tidak makan lagi."

Cadangan set kurus:

Cairkan lemak ( bakar) :
Omega  guard 
Lecithin 

Detox (buang) :
Vivix 
Herb lax 
Alfalfa

Ena amek vivix je.

Protein ( membina) :

Cinch shake ( vanilla /latte/choc)
ESP

Ena amek semua ni plus Life Shake Elderberry

Tingkatkan metabolisme:

Cinch Tea Mix

Ena ambil Energizing tea elderberry (dapat percuma untuk leader je- belom masuk pasaran malaysia lagi)



Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman
Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman
 

Ingin kurangkan berat badan macam Puan Ena jugak? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.






Continue Reading

Thursday, 10 June 2021

Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

Jerawat oo jerawat. Bila tumbuh jerawat, memang tak lena tidur dibuatnya hahaha. Kalau boleh, nak hilangkan jerawat di muka secepat mungkin. Tapi mana mungkin boleh jadi camtu,kan.

Jadi di sini kak shima kongsikan tips untuk rawat masalah kulit berjerawat.

1. Cuci muka secara rutin
Cuci muka setiap pagi dan malam sebelum tidur antara salah satu cara untuk elak jerawat. Boleh juga cuci muka setiap kali selepas bersenam atau selepas guna makeup.

Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit

2. Pakai pelembap + sunblock
Sinaran UV antara punca jerawat. Penggunaan pelembap + sunblock melindungi kulit dari bahaya sinar UV ini


3. Jangan stress
Bila stress dapat mempengaruhi pengeluaran sebum @ minyak di muka. Makin stress, makin banyak jerawat tumbuh

4. Buat detoks
Jerawat antara tanda badan banyak toksin. Bila jerawat tumbuh, wajib detoks dulu


5. Tidur yang cukup
Usahakan untuk tidur awal setiap malam. Minima waktu tidur 8jam sehari.Tidur yang cukup buat tubuh cukup rehat dan ini membantu mempercepatkan proses penyembuhan jerawat di muka. Pastikan muka sudah dibersihkan dari make up.
 
6. Minum air putih yang cukup
Tubuh yang kekal terhidrasi bantu melawan lebihan minyak yang menjadi penyebab jerawat. Ia juga bantu tubuh buang toksin melalui air kencing dan peluh

7. Jaga pemakanan
Elak makanan jenis karbohidrat dan makanan tinggi gula. Ia trigger kepada jerawat tumbuh. Boleh banyakkan ambil sayur-sayuran, buah-buahan dan protein sebagai cara menjaga kesihatan kulit

8. Konsisten ambil Vitamin C
Vitamin C antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas. Ia juga membantu merangsang penghasilan kolagen yang penting untuk kulit yang sihat dan anjal.

9. Jangan picit jerawat
Ada yang suka picit jerawat dengan alasan rimas dengan jerawat yang ada di muka. Picit jerawat akan sebabkan parut jerawat dan radang pada jerawat

10. Jaga kebersihan diri
Sarung bantal dan cadar katil antara tempat banyak bakteria. Ia mesti cuci setiap minggu. Skrin telefon bimbit pun perlu dicuci sentiasa.

Boleh share tips ini dengan kawan-kawan. Moga bermanfaat untuk semua. 
 
****Kak shima nak share sekali supplemen Shaklee untuk masalah jerawat. Set jerawat ini insyaAllah membantu merawat jerawat dari dalam
Testimoni set jerawat Shaklee
Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat


" Awal tu ambil Alfafa dengan Vitamin C ja. Pastu sekarang dah tambah ESP dengan Collagen untuk fokus pada parut. Tapi memang alhamdulillah la.

Sekarang dah nak masuk botol ke 3 Alfafa. Makan dah tak perlu pantang. Itulaa alhamdulillah bersyukur sangat2. Kalau tak nak pegang muka pun sakit, sekarang alhamdulillah"

Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

" Saya guna tak sampai sebulan tapi kena konsisten. Sebab lepas bersalin kulit saya agak kusam :) "

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba Set Jerawat Shaklee ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)



 
Continue Reading

Wednesday, 2 June 2021

Promosi Shaklee Jun 2021

Promosi Shaklee Jun 2021 | Promosi Shaklee bulan ini best sebab ianya lengkap dengan vitamin bagi mereka yang baru nak cuba supplemen. Ia juga antara produk-produk Shaklee yang ada permintaan tinggi sebab boleh diambil oleh semua peringkat umur .

Promosi Shaklee Best Sellers Set

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021

Shaklee Best Sellers set ini ada :

  • ESP
  • Vitamin C
  • Omega Guard
  • Vit B Complex
  • Ostematrix
Harga asal RM515
Harga promosi RM412

Anda bakal dapat :
  • FREE membership
  • FREE postage
  • FREE Shaklee Shakers - Green (  bernilai RM18.75 )

Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

ESP - kaya dengan sumber protein yang membantu penghasilan sel-sel kulit yang baru dan sihat. Untuk kurus, mencantikkan kulit, memberi tenaga berpanjangan, elak gastrik

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Vitamin C - Antioksidan.Menguatkan sistem imun, mempercepatkan penyembuhan luka, mengawal pertumbuhan jerawat, merangsang penghasilan kolagen

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Omega Guard - Ada DHA dan EPA yang baik untuk perkembangan bayi dalam kandungan, membantu meningkatkan sistem metabolisme

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Vitamin B Complex - Dilengkapi dengan folic acid yang penting untuk saraf, memberi tenaga dan menstabilkan emosi

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Ostematrix - Membekalkan kalsium yang penting untuk cegah osteoprosis, atasi masalah sembelit, mengurangkan simpul biawak atau kejang di kalangan ibu hamil.

Siapa yang sesuai ambil set ini?
  • Untuk kecantikan
  • Untuk kesihatan rambut
  • Untuk kekal sihat
  • Untuk ibu hamil
  • Untuk ibu berpantang
  • Untuk individu yang baru lepas operate
Promosi Shaklee Jun 2021
Shaklee Best Seller Set + Set Hamil

Promosi Shaklee Jun 2021
Shaklee Best Seller + Set Berpantang


Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba Shaklee Best Sellers Set ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)




Continue Reading

Wednesday, 26 May 2021

Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam

 Assalamualaikum semua :)

Siapa di sini yang suka makan nasi berlauk masa sarapan pagi? Aisyah anak kak shima boleh dikatakan penggemar nasi berlauk. Hujung minggu menu sarapan pagi dia mesti nasi berlauk di Restoran D'Anjung Timur. 

Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam
Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam

Kedudukan restoran ini dekat aje dengan rumah kak shima. So, senanglah kalau Aisyah nak makan nasi berlauk setiap hari pun hehehe. Boleh ibunya gantung kuali :)

Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam
Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam

Nasi berlauknya sedap. Sambalnya sedap dan ngam dengan gulai ayam itu. Ada hirisan timun juga pelengkap hidangan. Harganya pun berbaloi RM5

Selain nasi berlauk, restoran ini juga ada jual pelbagai menu orang kelantan seperti nasi kerabu, nasi dagang, nasi lemak, mihun & mee goreng, laksam serta banyak jenis kuih.

Dioarang juga menyediakan masakan nasi campur untuk makan tengah hari. Banyak menu yang boleh anda pilih. Semuanya sedap jugak :)


Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam
Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam

Okay ini lokasi Restoran D'Anjung Timur. Boleh klik pada gambar untuk pautan di Google Maps

Restaurant D' Anjung Timur
013-308 3345
https://maps.app.goo.gl/rYbZPxVMgRb36YuT6

Restaurant D' Anjung Timur 013-308 3345 https://maps.app.goo.gl/rYbZPxVMgRb36YuT6
Nasi Berlauk Sedap Di Batu Tiga Shah Alam

Okay. Selamat menjamu selera buat anda yang suka nasi berlauk. Terima kasih :)







Continue Reading

Tuesday, 11 May 2021

Promosi Shaklee Mei 2021


Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Shaklee Mei 2021

Promosi Shaklee Mei 2021 | Hari ini dah 28 Ramadhan 1442H. Lusa kita semua akan menyambut Hari Raya Aidilfitri, hari kemenangan selepas sebulan berpuasa. Walaupun tak boleh menyambutnya bersama keluarga tersayang, namun kita semua masih boleh menyambutnya dengan tenang , betul tak? Alhamdulillah syukur.

Bila nak raya, mesti semuanya nak baru dan cantik. Baju baru, kasut baru diserikan lagi dengan wajah yang cantik pasti hati berbunga sambut hari raya 

K. Kak shima nak share Promosi Shaklee Mei 2021 special untuk anda yang pentingkan penjagaan kulit wajah berasaskan bahan-bahan semulajadi agar tampil berseri, cantik dan awet muda.

Baca juga : 

Promosi Shaklee Mei 2021

Bulan ini Shaklee mempromosikan Youth Skincare Shaklee sesuai dengan tema ' Sama-sama Cantik Beraya'

Beli Youth Starter Pack yang ada 4 produk ini
✅ Youth Cleanser
✅ Youth Toner
✅ Youth Moisturizer SPF 50
✅ Youth Night Cream

Add on mana-mana produk Youth, Shaklee akan beri Beg D'Daun secara PERCUMA. Cantik dan besar beg ini. 

Promosi Shaklee Mei 2021
Cantik dan besar Beg D'Daun ini

Promosi Shaklee Mei 2021
Ciri-ciri Beg D'Daun


Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Clay Mask

Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Hydrating Mask

Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Restoring Eye Treatment

Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Moisture Lock Day Cream

Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Night Cream ( Rich )

Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Serum

Promosi Shaklee Mei 2021
Promosi Youth Starter Set + Radiance C + E

Baca juga : 


Dengan setiap pembelian set promosi, anda layak dapat :

✅ FREE Membership ( worth RM35 )
✅ FREE Postage ( worth RM10 )

Boleh pilih mana-mana set ikut keperluan kulit anda. Nak beli loose pun boleh :)

Nak cuba Youth Skincare Shaklee ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan  klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.




























Continue Reading

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.