Thursday, 16 May 2019

Tips Minum 8 Gelas Air Kosong Di Bulan Puasa






Bila tiba bulan puasa, ramai yang ngadu susah nak cukupkan minum air kosong 8 gelas sehari. Di sini kak shima kongsikan macam mana nak cukupkan minum air kosong 8 gelas sehari.

Tip Minum 8 Gelas Air Kosong Di Bulan Puasa

Tip Minum 8 Gelas Air Kosong Di Bulan Puasa


Cara minum adalah :
  • 1 gelas selepas bangun sahur
  • 1 gelas selepas sahur
  • 1 gelas selepas azan Maghrib
  • 1 gelas selepas solat Maghrib
  • 1 gelas selepas makan berat
  • 1 gelas selepas solat Isyak
  • 1 gelas selepas solat Terawih
  • 1 gelas sebelum tidur
Alhamdulillah cukup dah minum 8 gelas air untuk hari ini. Ini tak termasuk air bandung, air katira, air tebu dan air-air yang sama dengannya. Hanya air masak/air coway/air cuckoo/air mineral sahaia yang diambilkira.

Moga bermanfaat untuk semua :)

Continue Reading

Wednesday, 15 May 2019

6 Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa




Setiap kali berpuasa, memang berbeza cabaran atau ketidakselesaan yang kita hadapi. Namun di sini kak shima senaraikan 6 cabaran yang selalu kita hadapi dan cara mengatasinya.



1. Ketidakhadaman ( Pedih Ulu Hati )

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

Sewaktu berpuasa, walaupun perut kita tidak menerima makanan namun ianya boleh merembeskan asid yang digunakan untuk mencerna makanan apabila kita terfikir tentang makanan atau menghidu makanan. Ini sekaligus boleh mengundang rasa pedih ulu hati dan kembung perut.

Bagaimana nak atasinya :
  • Makan secara sederhana
  • Mengelak makanan berminyak dan pedas
  • Elakkan makanan yang tinggi kafein ( kopi , teh , minuman soda dan lain-lain )
  • Soya dapat membantu meneutralkan asid dalam perut dan esofagus. Kandungan lemak dalam soya juga rendah maka protein soya merupakan pilihan yang lebih selamat untuk sesiapa yang mengalami maslah gastrik.



2. Sembelit


6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

Kurangkan minum air, pengambilan banyak makanan diproses dan kurang serat semasa berbuka dan sahur boleh menyebabkan sembelit.

Bagaimana nak atasinya? :
  • Mengambil air yang mencukupi semasa sahur dan iftar
  • Mengekalkan pengambilan makanan yang tinggi dengan serat beserta buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Mengekalkan pergerakan usus yang normal dengan Herb-Lax julap semulajadi



3. Letih / Lesu

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

Rasa letih , lemah dan tidak bertenaga di bulan puasa adalah disebabkan kandungan gula dalam darah yang kurang dari paras normal. 

Bagaimana nak atasinya ? :

  • Tingkatkan tenaga dan tahap hidrasi dengan minuman Performance Drink, Vitamin B dan CoEnzyme Q10
  • Rancang makanan untuk sahur dan iftar anda dengan mengambil makanan yang memberikan tenaga berpanjangan seperti Protein Soya ESP



4. Sakit Kepala

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa


Kurang tidur, perut lapar dan dehidrasi akan menyebabkan kita boleh sakit kelapa. Ianya akan bertambah teruk bila cuaca panas terik 

Bagaimana cara nak atasinya ?:
  • Dapatkan rehat yang cukup dan tidur yang berkualiti. Ini bagi membolehkan anda berasa lebih segar ketika bangun sahur
  • Pastikan anda mengambil Protein Soya ESP untuk tenaga yang berpanjangan dan rasa kenyang yang lebih lama
  • Hidrat dan tingkatkan tenaga dengan Performance Drink membekalkan gabungan unik elektrolit



5. Dehidrasi

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa


Bagaimana nak atasinya ?:
  • Berada di persekitaran yang sejuk
  • Elakkan makanan masin contohnya ikan masin, jeruk dan makanan ringan yang masin. Garam meningkatkan keadaan dehidrasi badan
  • Minum Performance Drink minuman ideal yang menghidrat dan membekalkan tenaga untuk memastikan anda kekal cergas.



6. Pertambahan Berat badan dan Obesiti


6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa

6  Cara Mengatasi Ketidakselesaan Semasa Berpuasa



Bagaimana nak atasinya? :
  • Makan secara sederhana
  • Mengawal dan mendisplinkan diri untuk mengamalkan pemakanan sihat
  • Mengurangkan jurang nutrisi dengan Meal Shakes yang membekalkan 19 vitamin dan mineral penting
  • Mengambil Lecithin pengemulsi lemak semulajadi

Moga bermanfaat untuk semua :)





Continue Reading

Sunday, 12 May 2019

Tips Sahur Buatkan Kita Kenyang Di Bulan Ramadhan



Tips Sahur Buatkan Kita Kenyang Di Bulan Ramadhan

Tips Sahur Buatkan Kita Kenyang Di Bulan Ramadhan


Alhamdulillah kita semua kini berada di dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak. Di bulan puasa ini kita sering berlebihan semasa berbuka dan sering mengabaikan juadah pada waktu sahur.

Tahukah anda makanan pada waktu sahur boleh membuatkan anda bertenaga dan tidak lapar di bulan puasa ini? Bagaimana nak pilih makanan untuk tujuan ini ?

Jom kita tengok makanan yang baik untuk diamalkan yang boleh buatkan kita tidak lepek menunggu waktu buka.



1. Ambil Sumber Protein

Menurut pakar pemakanan Prof Madya Dr Hamid Jan Jan Mohamed, protein adalah nutrien makro yang membantu dalam pelbagai fungsi tubuh seperti pertumbuhan jisim otot.

Struktur protein yang kompleks akan melambatkan pencernaan sekaligus memberikan rasa kenyang yang lebih lama. 

Sumber paling senang untuk diambil waktu sahur adalah susu soya, telur , dan kekacang. Boleh pilih ikut tempoh penyediaan sumber protein yang dipilih.



2. Serat

Pilih makanan yang tinggi kandungan seratnya kerana serat menjadi kunci yang melambatkan pencernaan. Makanan yang berserat juga akan menahan insulin yang bertindak membawa masuk glukosa  ke dalam sel , daripada dirembeskan terlalu cepat dan banyak. Ini akan membantu menstabilkan penghadaman.

Contoh-contoh serat adalah buah-buahan, kekacang dan oat 

3. Air Yang Mencukupi

Semasa sahur, pastikan pengambilan air yang mencukupi. 

Macam mana nak buat tu? 3 - 5 gelas air diagihkan secara berperingkat dari awal sahur hingga ke akhir sahur.

Elakan dari mengambil garam berlebihan dalam makanan atau minuman berkafein seperti kopi kerana ianya bersifat diuretic yang akan menyebabkan tubuh kita cenderung menyingkirkan air dari badan melalui air kencing. Ini akan mengakibatkan kita mudah berasa dahaga ketika berpuasa.



Tips untuk kekal kenyang dan bertenaga lebih lama ketika berpuasa



Tips Sahur Buatkan Kita Kenyang Di Bulan Ramadhan

ESP + CINCH SHAKE MIX sumber protein Shaklee



Untuk terus bertenaga hingga ke petang bulan puasa ini , kak shima suka cadangkan sumber protein ESP dan CINCH SHAKE. Dua-duanya ini minuman berprotein dan mempuyai serat yang tinggi.


  • ESP - sumber protein yang lambat dicerna di samping ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah , jadi ia akan buatkan kita rasa kenyang dan bertenaga untuk tempoh yang lama.

  • CINCH SHAKE MIX - seperti ESP , CINCH SHAKE MIX kaya dengan protein dan mempunyai indeks glisemik yang rendah. Ia ada 3 perisa yang sedap vanilla, coklat dan cafe latte. Ia lengkap dengan serat dan multivitamin bagi menampung kekurangan nutrisi semasa kita berpuasa.


Berminat nak cuba produk ESP & CINCH SHAKE MIX , boleh hubungi kak shima dengan klik gambar di bawah





Continue Reading

Wednesday, 8 May 2019

Koleksi Testimoni Collagen Powder


Koleksi Testimoni Collagen Powder

Koleksi Testimoni Collagen Powder 
Setelah hampir setahun menghilang, Collagen Powder kini mula dijual mulai 15 April yang lepas.

Kak shima kongsikan testimoni para pengguna Collagen Powder yang berpuas hati dengan kesan postitif Collagen Powder.

Koleksi Testimoni Collagen Powder

Koleksi Testimoni Collagen Powder 

Kulit muka Puan Nadiah Suhaidi kelihatan lebih cerah berbanding dulu dengan hanya 2 minggu penggunaan Collagen Powder Shaklee 




Koleksi Testimoni Collagen Powder

Koleksi Testimoni Collagen Powder 
Sunburn yang dialami oleh Puan Nana Macarona semasa bercuti di luar negara hilang selepas sebulan mengamalkan Collagen Powder secara konsisten setiap hari. Alhamdulillah beliau sangat gembira dengan kulit muka beliau yang baru.


Koleksi Testimoni Collagen Powder

Koleksi Testimoni Collagen Powder 
Puan Hasifah ada masalah jerawat yang susah nak hilang di muka. Jadi beliau teruja ingin mencuba Collagen bila melihat ramai yang berjaya mendapat kulit yang flawless selepas amalkan Collagen Powder.

Pada awal penggunaan kolagen, beliau kurang berpuas hati disebabkan kesan yang dirasai hanya sedikit. Namun setelah 3 minggu penggunaan, muka beliau makin bebas jerawat dan parut hilang pun makin hilang. Alhamdulillah.






Untuk sebarang pertanyaan mengenai Collagen Powder, boleh hubungi kak shima dengan klik gambar di bawah yea.









Continue Reading

Promosi Shaklee Mei 2019



Promosi Shaklee Mei 2019

Promosi Shaklee Mei 2019



Promosi Shaklee Mei 2019

Promosi YOUTH Intensive Treatment and Repair Set


1. Promosi YOUTH Intensive Treatment and Repair Set

Yeay! Alhamdulillah promosi YOUTH Intensive Treatment and Repair Set ini dilanjutkan lagi hingga 31 Mei 2019.

Siapa yang layak rebut promosi ini ?

  • Yang memang dah jadi ahli
  • Yang keahliannya sudah expired
  • Yang belum pernah jadi ahli 
Menariknya dengan setiap pembelian Full Set YOUTH ini, korang bakal dapat secara PERCUMA YOUTH Travel Set & Travel Case yang SUPER CUTE.



Seterusnya buat bulan Mei ini , Shaklee menawarkan Promosi Jom Shaklee buat korang dah lama intai-intai nak jadi ahli Shaklee.

Ada 3 Set yang ditawarkan oleh Shaklee 
  • YOUTH WelcomeSet
  • Vivix Welcome Set
  • Daily Essesntial Welcome Set


2. Promosi YOUTH Welcome Set


Promosi Shaklee Mei 2019

Promosi YOUTH Welcome Set


Bagi pengguna baru yang ingin mencari set penjagaan yang berasaskan sumber semulajadi, boleh cuba bulan ini sebab Shaklee mengadakan promosi khas untuk pengguna baru.

Harga biasa untuk set YOUTH ini adalah RM850. Kini anda mampu milikinya dengan hanya RM612. Jimat sebanyak RM68.

Di dalam set ini ada :

  • YOUTH Luminous Gel Oil Cleanser
  • YOUTH Perfecting Toner
  • YOUTH Age Defense Moisturizer SPF 50
  • YOUTH Advanced Night Cream ( Light )
Kelebihan YOUTH Starter Set ini ialah :
  • Diskaun 10% dari harga ahli biasa (jimat RM 68)
  • Cashback RM 29
  • FREE Membership (jimat RM 65)
  • FREE Postage (jimat RM 10)
  • FREE Discover Beauty Within Paper Bag yang ekslusif

3. Promosi VIVIX Welcome Set




Promosi Shaklee Mei 2019

Promosi VIVIX Welcome Set


Promosi Vivix memang sentiasa dinantikan oleh penggemar Vivix sebab ianya memang lebih murah dari harga biasa dan harga ahli.

Kelebihan Vivix Welcome Set ini ialah:
  •  Diskaun 15-20% dari harga runcit (jimat RM 190)
  • Diskaun 10% dari harga ahli biasa (jimat RM 76)
  • Cashback RM 34
  • FREE Membership (jimat RM 65)
  • FREE Postage (jimat RM 10)
  • FREE Vivix Paper Bag yang ekslusif


Vivix sesuai diamalkan oleh semua golongan dari remaja hingga warga emas kerana ianya sangat bagus untuk kesihatan menyeluruh.


4. Promo Daily Essential Welcome Set


Promosi Shaklee Mei 2019

Daily Essential Set Welcome Set


Ada 6 produk dalam Daily Essential Welcome Set ini
  • ESP
  • Vivix
  • Omega Guard
  • Vitamin B Complex
  • Vitalea-Iron
  • Vitamin C Plus
Untuk anda yang ingin memulakan bisnes dengan Shaklee, boleh grab set ini. Rasai keberkesanannya dan boleh berkongsi pengalaman tersebut bersama ahli keluarga dan rakan-rakan.


Kelebihan Daily Essential Welcome Set ini ialah:
  • Diskaun 15-20% dari harga runcit (jimat RM 202)
  • Diskaun 10% dari harga ahli biasa (jimat RM 82)
  • Cashback RM 36
  • FREE Membership (jimat RM 65)
  • FREE Postage (jimat RM 10)
  • FREE Vivix Paper Bag yang ekslusif
5. Promosi Set Selamat Berpuasa



Promosi Shaklee Mei 2019

Beli 2 MealShakes dapat diskaun 10%  Harga RM 216



Promosi Shaklee Mei 2019

Mealshakes membantu anak supaya mudah berpuasa

Promosi Shaklee Mei 2019

Mealshakes kaya dengan 19 vitamin dan minerals 


Promosi Shaklee Mei 2019

Beli 2 Cinch Shake Mix Chocolate dapat diskaun 10% Harga RM 326.25


Promosi Shaklee Mei 2019

Beli 2 Cinch Vanilla + Cinch Latte dapat diskaun 10%  Harga RM 326.25


Promosi Shaklee Mei 2019

Beli 2 Cinch Shake Mix dapat diskaun10%. Harga RM236.25 sahaja

 Untuk info, Cinch Shake Mix ada 3 perisa iaitu Vanilla, Coklat dan Cafe Latte.


Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai promosi bulan ini, boleh hubungi kak shima dengan klik gambar di bawah yea :)














Continue Reading

Sunday, 28 April 2019

TIPS KHATAM AL-QURAN DI BULAN RAMADHAN




TIPS KHATAM AL-QURAN DI BULAN RAMDHAN

TIPS KHATAM AL-QURAN DI BULAN RAMADHAN



TIPS KHATAM AL QURAN DI BULAN RAMADHAN.

 UNTUK 1 KALI KHATAM, JUMLAH YG DIBACA :

1. Solat Subuh     2 helai
2. Solat Zohor      2 helai
3. Solat Asar        2 helai
4. Solat Maghrib  2 helai
5. Solat lsya'         2 helai

UNTUK 2 KALI KHATAM :

1. Solat Subuh    4 helai
2. Solat Zohor     4 helai
3. Solat Asar       4 helai
4. Solat Maghrib 4 helai
5. Solat Isya'        4 helai

UNTUK 3 KALI KHATAM :

1. Solat Subuh    6 helai
2. Solat Zohor     6 helai
3. Solat Asar       6 helai
4. Solat Maghrib 6 helai
5. Solat Isya'        6 helai

 SEBARKAN KEBAIKAN, Rasulullah salllallahu alaihi wasallam bersabda,

 " Barang siapa menunjukkan satu kebaikan, maka baginya pahala seumpama  orang yang mengamalkan  kebaikan tersebut"

HR Muslim


"Bacalah Al-Quran kerana Al-Quran akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi syafaat bagi orang yang membacanya"

HR Muslim

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak pada semua pembaca yang sudi singgah blog kak shima. Semoga segala amalan kita di bulan yang penuh keberkatan ini diterima oleh Allah SWT.

Continue Reading

Thursday, 25 April 2019

5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini



5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini

5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini


Bila sebut kolagen, kita mesti kaitkan dengan kecantikan. Sebenarnya banyak kebaikan kolagen untuk badan kita. Terdapat 5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini.


5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini

Kolagen Adalah Bahan Utama Untuk Kulit Yang Lebih Kukuh

30% protein dalam badan anda adalah kolagen. Ia memegang semua sel kulit bersama., mengekalkan keanjalan kulit dan memastikan ikatan bahagian dalaman dan luaran kulit menjadi lebih kuat.

Pendedahan kepada pelbagai faktor termasuk umur boleh menyebabkan kulit anda secara beransur-ansur hilang keanjalan. Ambil supplemen kolagen dalam menu supplemen harian anda supaya anda boleh mengatakan tidak kepada kulit melendut dan berkedut!



5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini

Kolagen Menyokong Kesihatan Sendi

Disebabkan kolagen membentuk blok bangunan asas sendi, ia memainkan peranan penting untuk menyokong sendi yang lebih fleksibel.

Kolagen kaya dengan asid amino untuk memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung seperti tulang rawan, tulang, tendon dan ligamen untuk menyokong gaya hidup aktif.




5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini

Kolagen Membantu Menghasilkan Rambut & Kuku Yang Sihat

Rambut dan kuku kita memerlukan kolagen untuk mendapat kekuatan. Ciri-ciri antioksidannya membantu melawan radikal bebas yang boleh membuat rambut beruban dan kuku menjadi rapuh.

Apabila badan mempunyai kolagen yang mencukupi, ia dapat menghantar nutrien di kulit kepala membuatkan rambut berkilat dan membina semula struktur kuku supaya kuku dapat tumbuh dengan sihat dan kuat.



5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini

Oh Tidak!! Kolagen Berkurangan Setiap Tahun

Menurut Pembantu Profesor dermatologi di University Of Pittsburgh dan Pengarah Pembedahan Kosmetik dan Pusat Kesihatan Kulit , selepas umur 20 tahun penghasilan kolagen berkurangan sebanyak 1% berbanding tahun sebelumnya.

Pengurangan ini membawa kepada garis halus, kedutan dan kulit yang kering serta kusam. Untuk mengurangkan kesan ini, anda perlu mula mengambil kolagen sekarang.


5 Sebab Kenapa Anda Harus Ambil Kolagen Hari Ini

Kolagen Rosak Setiap Hari

Pencemaran alam sekitar, bahan kimia berbahaya, sinar UV dan juga pengambilan makanan mencetuskan radikal bebas di bawah kulit anda menyebabkan kerosakan termasuk kolagen.

Pendedahan berterusan kepada pencemaran ini dalam jangka masa yang panjang memberikan kesan buruk kepada kulit kita. Dan kita tidak boleh mengelakkan diri dari pencemaran ini dan sinar UV. Apa yang boleh kita lakukan ialah dengan mula mengambil kolagen secara harian supaya penghasilan kolagen di tahap optimum.


Berminat nak cuba Collagen Powder Shaklee, boleh hubungi kak shima dengan klik dengan di bawah ini :)


















Continue Reading