Wednesday, 21 October 2020

Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee Untuk Ibu Hamil

 

Set Kencing Manis Shaklee Untuk Ibu Hamil
Set Kencing Manis Shaklee Untuk Ibu Hamil

" Kak shima, ada tak set kencing manis Shaklee untuk ibu hamil?". Alhamdulillah ada rakan sekerja kak shima yang merisik set ini. 

Apa itu kencing manis semasa hamil atau GDM?

Kencing manis semasa mengandung ( GDM ) adalah kencing manis yang hanya berlaku ketika hamil. Dalam perubatan,ianya dikenali dengan nama Gestational Dibetes Mellitus.

Ia berlaku apabila tubuh tidak menghasilkan insulin yang mencukupi ( hormon penting yang mengawal kadar glukos dalam darah ) untuk memenuhi keperluan tambahan semasa hamil. 

GDM biasa berlaku pada pertengahan atau akhir kehamilan. Sekiranya ianya dikesan pada awal kehamilan, besar kemungkinan si ibu telah ada kencing manis sebelum hamil lagi.

Risiko GDM pada ibu hamil dan bayi

Antara risiko yang bakal dihadapi oleh ibu hamil adalah :
  • Tekanan darah tinggi atau pre-eclamsia
  • Kebarangkalian tinggi untuk dapat kencing manis jenis 2 selepas bersalin 
Untuk bayi yang  baru lahir, antara risikonya adalah :
  • Bayi bersaiz besar hingga mengalami kesukaran semasa kelahiran
  • Bayi berisiko tinggi mengalami masalah pernafasan dan penyakit kuning
Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee Untuk Ibu Hamil

Set ini membantu para ibu mengawal glukos / gula dalam darah supaya sentiasa dalam paras normal.

Di dalam set ini ada :
  • ESP
  • Ostematrik
  • Vitalea Iron
  • Vit B Complex

Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee Untuk Ibu Hamil
Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee Untuk Ibu Hamil


Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee Untuk Ibu Hamil
Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee Untuk Ibu Hamil


Ingin cuba Set Kencing Manis ( GDM ) Shaklee ini? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)




Continue Reading

Saturday, 17 October 2020

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu


ESP antara produk pilihan para ibu dalam usaha ingin menjayakan tempoh penyusuan kerana ia terbukti berkesan selepas pengambilan yang konsisten sekurang-kurangnya 2 minggu.

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu
6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu

1. ESP sebagai milkbooster membantu memperbanyakkan susu ibu

2. ESP membantu menghasilkan susu badan yang pekat

3. ESP membekalkan nutrisi untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi

4. ESP membantu membina otot, kesihatan kuku dan rambut yang sihat untuk ibu dan bayi

5. ESP memberi tenaga yang berpanjangan untuk ibu menyusu

6. ESP membantu dalam penghasilan sel-sel kulit yang sihat untuk bayi


Testimoni ESP Untuk Ibu Menyusu

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu
6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu

"Pengalaman hamil kali kedua dengan ESP. Masa bulan puasa tahun lepas, pregnant 8 bulan + menyusukan si Kakak yang umur 3 tahun. 
Family tak percaya sebab nampak sihat dan bertenaga je, siap boleh puasa penuh walaupun dah sarat dan sibuk dengan kerja-kerja bisnes pada waktu siang " - Aeinna Musa

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu
6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu
" Saya consume ESP untuk menyusu anak ke 2. Alhamdulillah ESP bantu saya sihat,susah nak demam, bertenaga, susu untuk anak mencukupi dan mengenyangkan anak saya. Dia tidur pun lama. 
Yang paling best, kulit saya pun cerah dan licin.Alhamdulillah, nampaklah kulit saya ni sihat. Saya memang tak boleh miss ESP ni. Kalu termiss sekali rasa tak sedap jer. Rasa tak lengkap hidup."- Puan Noriah
6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu
6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu

" Saya mula consume ESP masa dalam pantang anak no 2. Amik set pantang Shaklee. Masa tu consume pagi je untuk breakfast. Susu meriah dan pekat. 
Tapi bila malam anak kerap bangun nak menyusu,so saya amik before tido. Memang bagus sebab sejak tu anak dah tak kerap bangun lagi untuk menyusu. Sekali je menyusu masa nak tido.Extra berat badan turun jugak sambil dapat kulit cantik. Alhamdulillah." - Ibu Adam Aman

6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu
6 Kelebihan ESP Untuk Ibu Menyusu

"Alhamdulillah,saya syukur sangat-sangat berjaya exclusive breastfeeding baby sampai sekarang 6 bulan umur baby saya.  
Alkisahnya saya ini jenis tak berapa rajin nak pam susu. Sebelum nak kerja,stok susu saya dalam petisejuk tak sampai 50 oz pun. 
Alhamdulillah sangat, saya amik set menyusu dan ESP, susu jadi pekat dan baby mudah kenyang. Baby pun tak meragam. 
Alhamdulillah syukur dapat full breastfeeding baby walaupun tak berapa rajin nak pam".- Puan Irni Suhana



ESP ada di dalam Set Bajet Menyusu Shaklee. Baca lebih info di sini


Ingin dapatkan ESP ini? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)



Continue Reading

Wednesday, 14 October 2020

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu


Susu ibu sebenarnya mempunyai seribu kebaikan di dalamnya. Di dalam Islam sendiri sangat menggalakkan penyusuan ibu. Malah banyak ayat-ayat di dalam Al-Quran menyebut mengenai susu ibu.

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu
Kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Salah satu ayat Al-Quran mengenai penyusuan ibu :

" Para ibu HENDAKLAH menyusukan anak-anaknya selama DUA TAHUN PENUH, iaitu bagi mereka yang ingin MENYEMPURNAKAN penyusuan itu ". 

- Surah Al- Baqarah , ayat 233

Malah seorang professor dari Royal College of Paediatrics, Russell Viner berkata " Kebaikan susu ibu telah banyak diketahui umum namun masih ramai lagi yang tidak mengambil langkah untuk menyusu bayi mereka dan ini sebenarnya memberi kesan kepada bayi itu sendiri"

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Untuk bayi 

1.Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik

2.Mengurangkan risiko bayi SIDS

  • SIDS adalah Sindrom Kematian Bayi Mengejut. Dengan menyusukan bayi, ianya dapat dikurangkan sebanyak 50%. 

3.Susu ibu ada kolostrum. Kolostrum adalah susu yang dihasilkan oleh ibu pada 3 hari pertama selepas kelahiran bayinya.Kolostrum atau dipanggil cecair emas oleh sesetengah pakar ini di dalamnya ada : 
  • Kaya dengan antibodi. Ia menguatkan antibodi bayi yang baru lahir
  • Bersifat laksatif - dapat mempercepatkan pembuangan mekonium antara faktor utama terjadinya jaundis ( demam kuning )
  • Mengandungi pelbagai Faktor Pertumbuhan ( Growth Factor ) yang bantu mematangkan usus seterusnya mengurangkan risiko allergi.
  • Mengandungi protein yang dinamakan Sekretori Immunoglobulin A ( SIgA ). Ia digunakan di dalam sistem pertahanan badan ( sistem imuniti ) untuk mengenalpsati dan meneutralkan objek asing seperti bakteria dan virus.
4.Susu ibu ada mengandungi nutrien penting untuk perkembangan otak.

5.Ia mudah diperolehi pada suhu yang betul pada setiap masa. Jadi ianya tidak mudah tercemar dan senang disediakan.

6.Ia memberi peluang kepada ibu dan anak berinteraksi sepenuhnya, kestabilan emosi dan meningkatkan kasih sayang antara kedua-duanya.
  • Untuk ibu
1. Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya ke bentuk asal dengan lebih cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin

2. Membakar kalori dan membantu ibu kembali ke berat asal
  • Untuk makluman semua, proses penyusuan boleh membakar 200-500mg kalori setiap hari. Tidak hairanlah ramai ibu yang menyusukan bayi mereka dapat kembali kepada bentuk badan asal selepas habis berpantang
3. Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari

4. Perancang keluarga semulajadi
  • Dengan penghasilan prolaktin semasa penyusuan, hormon estrogen dan progesteron akan berada pada paras yang rendah. Dengan itu, organ ovalusi tidak diaktifkan

Penyusuan susu ibu memang banyak beri kebaikan kepada ibu dan bayi. Namun tidak semua ibu berpeluang dapat lalui memont yang berharga ini. 
Set Menyusu Bajet Shaklee boleh menjadi antara ikhtiar ibu-ibu yang bertekad ingin berikan yang terbaik buat bayi mereka

Boleh baca info lanjut di sini


Moga bermanfaat untuk semua :)
Continue Reading

Saturday, 10 October 2020

Set Menyusu Bajet Shaklee Pilihan Ramai

Kak shima pasti kebanyakan ibu ingin memberikan susu ibu pada anak yang baru dilahirkan. Untuk mendapat manfaat sepenuhnya dari susu ibu, penyusuan perlu bermula dari saat bayi dilahirkan  secara ekslusif sehingga usia 6 bulan dan diteruskan sehingga bayi berusia 2 tahun.

Tidak dapat dinafikan susu ibu adalah yang terbaik bagi bayi yang baru lahir. Malah susu ibu telah tersenarai sebagai 10 makanan terbaik di dunia

Baca :


Set Menyusu Bajet Shaklee Pilihan Ramai
Set Menyusu Bajet Shaklee Pilihan Ramai


Set Menyusu Bajet Shaklee Pilihan Ramai

Set ini antara set yang sering menjadi pilihan para ibu yang ingin menyusukan anak mereka. Ianya juga dikenali sebagai set milk booster Shaklee

Set Menyusu Bajet Shaklee Pilihan Ramai
Set Menyusu Bajet Shaklee Pilihan Ramai

ESP
  • sumber protein ini dihasilkan oleh soya Non GMO ( tidak diubah genetiknya )
  • protein sangat penting untuk diambil setiap hari dalam diet harian kerana sel-sel tubuh badan kita dibina dari protein 
  • menyokong dalam pertumbuhan dan perkembangan bayi
  • susu ibu jadi pekat dan bayi cepat kenyang
Alfafa
  • terkenal dengan gelaran ' Raja Tumbuhan' disebabkan oleh pelbagai khasiat yang ada dalamnya
  • mengandungi ' galactogag' iaitu penggalak susu dengan cara merangsang tisu payudara dan bekalan susu

Pengalaman Consume Set Menyusu Bajet Shaklee

Kak shima hanya kenal Shaklee semasa mengandungkan anak kedua Nur Aisyah Safiyyah. Memang bertekad mahu menyusukan sampai usia Aisyah 2 tahun. Walaupun semasa abangnya Shaamel kak shima berjaya juga breastfeeding selama 2 tahun, namun agak struggle nak habiskan tempoh tersebut.

Alhamdulillah selepas Aisyah lahir, dengan bantuan Set Menyusu Bajet Shaklee dan ilmu penyusuan yang betul berjaya juga harungi perjalanan breastfeeding anak solehah kak shima ini :)

Semasa menyusukan bayi, boleh amalkan tips ini :
  • Banyak minum air kosong
  • Kerap perah susu
  • Fahami konsep DEMAND & SUPPLY
  • Elak stress
  • Amalkan diet yang seimbang
  • Dapatkan sokongan orang terdekat dalam menguruskan anak-anak yang lain
Ingin dapatkan Set Menyusu Bajet yang jadi Pilihan Ramai ini? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)








 

Continue Reading

Friday, 9 October 2020

Thursday, 8 October 2020

Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater

Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Susah Makan
Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater

Salam , nak share pasal Vitalea for Kids ini. Hehe. Ini Baru balik dari klinik untuk monthly check-up my daughter. Yang happynya sebab berat dia dah naik 800g dalam masa sebulan. Kalau tak dulu nak naik 100gram pun suasah. Sampai kena jumpa pakar Zat Makanan.

Seriusly Vitalea memanggg best! Saya suggest untuk anak yang kurang selera makan dan picky eater.

Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Susah Makan
Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater 

Wah, saya bagi 5 bintang. Selepas makan Vitalea for Children Shaklee untuk anak saya, selera makin bertambah-tambah.
Sebelum ini saya yang paksa makan. Sekarang anak saya yang paksa saya minta makan.

Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater
Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater 

"Rasanya produk Shaklee ni ada MAGIC lah!
Sebelum ini macam-macam vitamin untuk kanak-kanak dah cuba untuk bagi anak makan. Kalau part makan memang susah nak suruh makan budak-budak ini. Tapi selepas bagi VITALEA CHEWABLE kat anak secara automatik selepas makan, anak gelabah cari makanan. 
Sungguh MAGIC, dah beberapa hari ni test kat anak semasa memasak kasi anak makan VITALEA lepas abis masak anak terus makan dengan berselera, sayur yang mereka tak suka pun bedal. Sangat suke dan berpuas hati. Alah membeli menang memakai". Puan Puspa

Apa manfaat Vitalea for Children ? 

Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater
Testimoni Vitalea For Children Untuk Anak Picky Eater 

Boleh diambil oleh kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas atau yang pandai kunyah tablet 

Saranan ambil 2 biji sehari bagi melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh anak yang sedang membesar

Ingin dapatkan Vitalea for Children ini? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)



 





Continue Reading

Wednesday, 7 October 2020

4 Ramuan Premium Vivix


Vivix Shaklee merupakan produk tambahan Shaklee yang sangat premium dan ekslusif. Ia mempunyai 5  hak paten, bertindak dari peringkat sel lagi menjadikan ianya produk antipenuaan kegemaran ramai.  

Alhamdulillah dengan izinNya Vivix telah membantu ramai individu dalam meningkatkan kesihatan masing-masing. 

Di sini kak shima senaraikan 4 Ramuan Premium Vivix. Kenapa ianya premium? Sebab ianya susah didapati di negara kita dan sangat mahal

4 Ramuan Premium Vivix 

1. Anggur Muscadine


4 Ramuan Premium Vivix
4 Ramuan Premium Vivix


  • Anggur muscadine atau anggur muskat merupakan anggur liar yang mempunyai 20 kromosom berbanding anggur lain ( 19 kromosom ). Ini menjadikan anggur ini lebih tahan lasak, fungsi imun lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh.
  • Anggur muskat mengandungi asid alergik dalam kepekatan yang tinggi yang mempunyai ciri-ciri untuk menghentikan bahan kimia yang menjadi penyebab kanser dan juga sebagai anti-virus serta anti-bakteria.

2. Lobak Ungu

4 Ramuan Premium Vivix
4 Ramuan Premium Vivix

  • Lobak ungu kaya dengan Vitamin A dan mengandungi phytokimia seperti carotenoids , phenolics, polyacetylenes, isocoumarins dan sesquiterpenes merupakan antioksidan yang tinggi.
  • Ia juga mengandungi anthocyanins sejenis antioksidan yang sangat berkesan.  Anthocyanins ini bertindak sebagai anti-radang,anti-mikrob dan anti-carcinogen yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung serta penyakit-penyakit kronik yang lain.
  • Manakala asid klorogenik yang ada dalam lobak ungu ini bertanggungjawab dalam mengurangkan paras gula dalam darah.
3. Eldeberi Eropah

4 Ramuan Premium Vivix
4 Ramuan Premium Vivix
  • Berry mengandungi flavonoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat dan dengan demikian ia dapat mengukuhkan sistem imun badan dalam melawan jangkitan virus dan bakteria
  • Selain itu, manfaat dari jus eldeberry ini adalah :
  1. kemampuan dalam mencegah dan mengubati kanser
  2. mampu meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan manusia
  3. berupaya menurunkan kadar kolesterol dalam mencegah penyakit jantung
  4. membantu mengatasi dan merawat masalah diabetes
4. Polygonum Cuspidatum

4 Ramuan Premium Vivix
4 Ramuan Premium Vivix
  • Juga dikenali sebagai Japanese Knotweed adalah tumbuhan berasal dari Asia. Boleh juga ditemui di Amerika Utara dan Eropah
  • Sumber komersial Resveratrol
  • Sering digunakan kerana manfaatnya :
  1. melambatkan proses penuaan
  2. merendahkan paras kolestrol
  3. merendahkan pasas tekanan darah
  4. membantu dalam proses pengurangan berat badan

Kesemua bahan-bahan premium Vivix sangat bermanfaat dan sering digunakan oleh pengamal perubatan di negara lain dalam usaha membantu memberikan taraf kesihatan yang lebih baik.

Baca juga :



Oh yea! Bulan ini ada promosi Vivix yang dinamakan Viva Vivix Set .

4 Ramuan Premium Vivix
Promosi Viva Vivix Set

Harga asal RM950
Harga PROMOSI RM760
  • Free MEMBERSHIP
  • Free POSTAGE
  • Free 25th Anniversary Shaklee Bag
Boleh beli sendiri di sini : Beli dan join ahli
Atau ingin dapatkan produk Shaklee yang lain? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)




Continue Reading

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.