Tuesday, 7 April 2020

Kebaikan Asid Lemak Omega 3 Untuk Turunkan Berat Badan

Masa PKP ini, perkara yang merunsingkan semua orang termasuk kak shima adalah berat badan NAIKK hahaha. Mana taknya , kejap-kejap masuk dapur, pastu masuk dapur lagi. Pastu nak kuar bersenam, tak boleh nanti kena tangkap polis. Nampak tak alasan kat situ haha.

Untuk mereka yang ingin turunkan berat badan , boleh cuba Asid Lemak Omega-3. Ehh!Ada lemak yang boleh bantu buang lemak ke? Boleh ke?


Kebaikan Asid Lemak Omega 3 Untuk Turunkan Berat Badan
Kebaikan Asid Lemak Omega 3 Untuk Turunkan Berat Badan 

Apa itu Asid Lemak Omega 3?

Asid lemak omega 3 adalah kumpulan lemak yang penting kepada kesihatan kita. Namun ia tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia. Terdapat beberapa jenis lemak omega 3 namun yang paling penting boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan utama :
  • Alpha lenolenic acid ( ALA ). Ia mudah didapati dalam pelbagai jenis makanan dan tumbuhan seperti kacang walnut, chia seed, flaxseed dan lain-lain

  • Eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Ia mudah ditemui di dalam minyak ikan dan ikan berlemak di laut dalam seperti ikan salmon dan ikan sardin
Kebaikan Asid Lemak Omega 3 Untuk Kurus

1. Mengawal Atur Tahap Lemak Yang Sihat

Simpanan lemak yang berlebihan dalam badan merupakan salah satu faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan berat badan. Kajian menunjukkan bahawa Omega 3 dapat membantu kita mencapai tahap lemak badan yang sihat kerana :
  • Meningkatkan kadar metabolik
  • Meningkatkan kadar pembakaran lemak
  • Meningkatkan peredaran darah ke otot-otot badan semasa bersenam seterusnya menambah keupayaan tubuh untuk bakar lebih banyak lemak
  • Mengawal paras lemak sihatyang terkumpul dari diet harian kita
2. Menyeimbang Rasa Kenyang

Dua hormon utama iaitu ghrelin dan leptin berperanan dalam mengawal rasa lapar dan kenyang. Gabungan diet yang sihat dan pengambilan Omega 3 didapati bermanfaat untuk mengawal atur 2 hormon ini untuk :
  • Meningkatkan rasa kenyang untuk tempoh yang lama
3. Meningkatkan Paras Insulin Yang Sihat 




Insulin menukarkan karbohidrat di dalam makanan kepada tenaga. Oleh itu, tahap insulin yang sihat adalah penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat.
Omega-3 dapat membantu dengan :
  • Meningkatkan kepekaan insulin badan - semakin peka sel-sel badan kita terhadap insulin, semakin rendah kemungkinan makanan yang kita makan disimpan sebagai lemak
4. Mengurangkan Tekanan 

Tekanan boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan. Omega-3 membantu mengawal atur tahap kortisol yang sihat, ia adalah hormon tekanan. Ia boleh menyebabkan penyimpanan lemak, bukannya membantu membakar kalori-kalori yang degil.

Di Shaklee, Omega Guard merupakan supplemen yang kaya dengan omega 3. 1 capsule Omega Guard  mengandungi :
  • Minyak Ikan Omega 3 - 333mg
  • EPA                                - 182mg
  • DHA                               - 120mg


Jika korang ada masalah nak turunkan berat badan dan ingin mencuba Omega Guard Shaklee  atau produk Shaklee yang lain, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri blo






Continue Reading

Monday, 6 April 2020

Saturday, 4 April 2020

Cara Mudah Join Shaklee


Cara Mudah Join Shaklee
Cara Mudah Join Shaklee
Semasa Perintah Kawalan Pergerakan ( PKP ), ramai orang yang kehilangan punca pendapatan contohnya mereka yang bekerja sendiri, mereka yang bekerja di sektor perkilangan, perlancongan, logistik dan sebagainya.

Alhamdulillah bisnes online Shaklee yang kak shima buat tak terjejas dek COVID-19. Malah permintaan melebihi stok yang Shaklee ada akibat ramai pada masa ini yang ingin meningkatkan sistem imun badan dengan pengambilan supplemen tambahan. Malah ramai juga mengambil langkah 'terjun' ke dalam bisnes online ini bagi  meneruskan kelangsungan hidup.

Cara Mudah Join Ahli

Ada 3 cara Mudah Nak Join Ahli Shaklee

1. Bayar Yuran Keahlian RM35


  • Berbanding sebelum ini, mulai Mac lepas yuran keahlian hanyalah RM35 berbeza sebelumnya RM75
  • Selepas daftar, korang perlu membeli sekurang-kurangnya satu produk untuk mengaktifkan ID KEAHLIAN
  • Then, korang boleh nikmati HARGA AHLI yang LEBIH JIMAT 15% - 20% dari harga pasaran

2. Daftar PERCUMA Bila Buat Belian Produk 100 point ( uv )

  •  Buat belian mana-mana produk Shaklee dan kumpul 100 point dalam satu resit ( lebih kurang RM 350 )
  •  FREE postage juga ditawarkan sehingga 14hb April 2020

3. Daftar PERCUMA Dengan SHAKLEE WELCOME SET

- Ada 4 set yang boleh jadi pilihan
  • Youth Welcome Set
  • Daily Essential Set
  • Prenatal Welcome Set
  • Postnatal Welcome Set



Youth Starter Set RM612 ( save RM 238 )

Dalam set ini ada :
  • YOUTH Luminous Gel Oil Cleanser
  • YOUTH Perfecting Skin Toner
  • Age Defense Moisturizer SPF 50
  • Advanced Renewal Night Cream (Light)
Anda dapat :




Daily Essential Set RM 736.40 ( save RM 414 )

Dalam set ini ada :
  • Vivix
  • Vitalea  
  • Vita C 
  • B Complex 
  • ESP  
  • Omega Guard 
Anda dapat :
  • FREE Membership  
  • FREE Postage
  • Cash Back RM 36
Total saving RM 525



Prenatal Set RM 438.30 ( save RM 246 )

Dalam set ini ada :
  • Vitalea  
  • Vita C  
  • B Complex  
  • ESP  
  • Ostematrix  
  • Omega Guard 
Anda dapat :
  • FREE Membership  
  • FREE Postage
Total saving RM 321






Postnatal Set RM 479.70 ( save RM 270 )

Dalam set ini ada :
  • Vitalea  
  • Vita C 
  • B Complex 
  • ESP  
  • Ostematrix 
  • Omega Guard 
  • Alfalfa
Anda dapat :
  • FREE Membership  
  • FREE Postage
Total saving RM 345



Kini lebih mudah untuk jadi ahli Shaklee dan memulakan bisnes Shaklee hanya dari rumah. Ada sebarang pertanyaan mengenai Cara Mudah Join Shaklee atau produk Shaklee , boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri blog ini.





Continue Reading

Thursday, 2 April 2020

Promosi Shaklee April 2020

Alhamdulillah kita dah masuk bulan April. Ini bermakna bulan puasa Ramadhan Al Mubarak kian menghampiri kita. Memahami keperluan ini, April ini Shaklee mengadakan promosi lbanyak produk sebagai persiapan menyambut bulan mulia ini.

1. Promosi Twin Pack Vivix Shaklee


Promosi Shaklee April 2020
Promosi Twin Pack Vivix

Pembelian Twin Pack Vivix ( 2 botol )
- Dapat DISKAUN 5% JIMAT RM76 bagi setiap set
- Harga promo RM 722 akan dapat
  • FREE Membership
  • FREE Postage
  • Dapat CASH BACK RM 36

Promosi Shaklee April 2020
Promosi Twin Pack Vivix
Baca juga :

VIVIX : Segalanya Mengenai Sirap Merah Shaklee

Testimoni Vivix Untuk Ibu Selepas Bersalin Dan Berpantang


2. Promosi Ramadhan Shaklee ( Cinch Shake )

Promosi Shaklee April 2020
Promosi Ramadhan Shaklee ( Cinch Shake )

Beli 2 botol Cinch Shaklee pada harga RM 326.25 ( JIMAT RM 36.25 )

- Ada 3 pilihan perisa yang anda boleh pilih :
  • Vanilla
  • Caffe Latte
  • Chocolate
- Dihasilkan menggunakan protein berkualiti tinggi - non GMO
- Ia mengandungi ' Leucine ' iaitu asid amino penting untuk pembentukan otot yang kuat.
- Antara manfaat Cinch Shaklee adalah :
  • Meningkatkan metabolisme badan.
  • Memberikan tenaga segera dan berpanjangan.
  • Membantu proses penurunan berat badan dengan lebih cepat.
  • Mengurangkan kesan otot menggeleber akibat penurunan berat badan
  • Mengurangkan nafsu makan dan beri rasa kenyang yang lama.
3. Promosi Set Ramadhan ( Cinch Tea Mix & Mealshakes )

Promosi Shaklee April 2020
Promosi Set Ramadhan 

Beli 2 kotak Cinch Tea Mix RM 236.25 
( JIMAT RM 26.25 )

- Cinch Tea Mix ada Taurina yang diakui boleh meningkatkan kepekaan dan tenaga
- Dipek dalam bentuk sachet mudah dibawa dan dinikmati di mana-mana
- Adunan eksklusif dari bahan teh hijau, putih dan merah serta taurina yang mampu meningkatkan tenaga seharian seterusnya buatkan kita sentiasa segar dan cergas.
- Ianya bebas gluten, bebas pewarna, pengawet atau perasa tiruan

Promosi Shaklee April 2020
Promosi Set Ramadhan - Cinch Tea Mix

8 Manfaat Cinch Tea Mix
  • Membantu proses penurunan berat badan.
  • Membantu membakar lemak berlebihan.
  • Mengandungi polifenol yang menghalang sel- sel badan rosak daripada radikal bebas.
  • Membantu proses detox.
  • Membantu membakar kalori dengan lebih cepat ketika bersenam.
  • Membantu memberi tenaga dan kecergasan badan yang berpanjangan.
  • Mengandungi antioksidan yang tinggi
  • Membantu meningkatkan metabolisme badan.
Promosi Shaklee April 2020
Promosi Set Ramadhan - MealShakes

Beli 2 canister MealShakes pada harga RM 216 ( JIMAT RM 24 )

- Mealshakes sangat sesuai untuk diamalkan anak-anak yang baru nak belajar berpuasa
- Ianya lengkap dengan multivitamin bantu anak-anak kekal cergas dan bertenga
- juga sesuai diamalkan oleh orang dewasa dan mereka yang ingin tambah berat badan.

Promosi Shaklee April 2020
Promosi Set Ramadhan - MealShakes

10 Manfaat MealShakes
  • Meningkatkan imun kanak-kanak
  • Multivitamin melengkapkan nutrisi kanak-kanak picky eater
  • Sarapan yang sedap dan mudah disediakan
  • Menyokong tumbesaran kanak-kanak
  • Serat membantu kanak-kanak yang sembelit.
  • Membekalkan tenaga
  • Meningkatkan fokus dalam pembelajaran.
  • Memberikan kulit yang sihat.
  • Membina tulang dan gigi yang sihat.
  • Membantu masalah kurang berat badan.
4. Promosi Set Ramadhan ( Performance  Drink Oren & Lemon Lime )

Beli 2 canister Performance Drink  ( PD ) Orange RM 155.25 ( JIMAT RM 17.25 )

Beli 2 canister Performance Drink Lemon Lime RM 267.75 ( JIMAT RM 29.75 )

Beli kombinasi PD Orange + Lemon Lime RM 211.50

- PD antara minuman kegemaran atlit atau mereka yang bekerja di bawah sinar matahari
- Ianya mengandungi elektrolit yang memberi kelegaan segera, menghilangkan dehidrasi serta memberi tenaga.
- Berbeza dengan minuman isotonik di pasaran , PD tidak mempunyai gas, tiada campuran bikarbonat malah ianya ' less sugar '.

Promosi Shaklee April 2020
Promosi Set Ramadhan - Performance Drink

8 Manfaat Performance Drink ( PD )
  • Membekalkan tenaga segera dan berterusan
  • Menggantikan air yang hilang semasa melakukan aktiviti fizikal
  • Mencegah dehidrasi
  • Menghilangkan rasa haus selepas seharian berpuasa
  • Mengelakkan cramp
  • Melembapkan kulit
  • Mengelakkan keletihan walaupun bekerja di bawah terik matahari
  • Menggantikan minuman isotonik bergula

Ada sebarang pertanyaan mengenai Promosi Shaklee April 2020 atau produk Shaklee yang lain, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri blog ini.
Continue Reading

Tuesday, 31 March 2020

Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )

Covid-19. Nama yang kini menjadi sebutan di seluruh dunia. Dek kerana penangannya, Malaysia telah mengarahkan semua rakyatnya dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan bermula pada 18hb -31hb Mac 2020 sebelum dilanjutkan ke fasa ll 1hb April - 14hb April 2020.

Ramai yang mengeluh dek kerana Perintah Kawalan Pergerakan ini. Susulan dari itu, Jumaat lepas Perdana Menteri ( PM ) Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat ( PRIHATIN ) yang bernilai RM250 bilion. Semua pihak menerima manfaat dari pakej ini di mana beliau menekankan " no one will left behind".

Di dalam pakej ini, terdapat Bantuan Prihatin Nasional ( BPN ) di mana rakyat menjadi tumpuan utama yang terjejas teruk akibat Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula 18hb Mac dan dilanjutkan hingga 14hb April 2020.

Siapa yang layak?
Golongan B40

1) Isi rumah

  • Kahwin 
  • Ibu atau bapa tunggal / balu / janda / duda yang ada melaporkan maklumat anak pada permohonan BSH 2020
  • Pendapatan isi rumah RM4000 dan ke bawah
2) Bujang
  • Bujang atau ibu atau bapa tunggal / balu / janda / duda yang tidak melaporkan maklumat anak pada permohonan BSH 2020.
  • Had umur adalah 21 tahun dan ke atas termasuk kategori warga emas ( 60 tahun dan ke atas )
  • Pendapatan bujang adalah RM2000 dan ke bawah

Golongan M40

1) Isi rumah
  • Kahwin
  • Ibu atau bapa tunggal / balu / janda / duda berdasarkan data percukaian
  • Pendapatan bulanan RM4001 hingga RM8000 berdasarkan Borang Nyata Cukai Pendapatan ( BNCP ) 2020

2) Bujang
  • Berstatus bujang dalam data percukaian
  • Had umur adalah 21 tahun dan ke atas
  • Pendapatan bulanan adalah RM2001 - RM4000 berdasarkan Borang Nyata Cukai Pendapatan ( BNCP ) 2020.

Jom kita tengok berapa kita dapat :)

1. Pendapatan Isi Rumah RM4,000 dan Ke Bawah

Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )
Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )

Jumlah bayaran yang diterima RM1,600.00. Dibayar pada:
  • April - RM1,000
  • Mei - RM600

2. Golongan Berpendapatan RM4,001 - RM8,000
Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )
Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )

Jumlah bayaran yang diterima RM1,000. Dibayar pada:
  • April - RM500
  • Mei - RM500
3. Golongan Bujang Berpendapatan RM2000 ke bawah


Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )
Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )

Jumlah bayaran diterima RM800. Dibayar pada :
  • April - RM500
  • Mei - RM300


4. Golongan Bujang Berpendapatan RM2001 - RM4000

Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )
Bantuan Prihatin Nasional ( BPN )

Jumlah bayaran diterima RM600. Dibayar pada :
  • April - RM250
  • Mei - RM250

Nota : Semua bayaran akan dikreditkan ke dalam akaun yang diberi pada akhir April.

Cara Memohon BTN

1. Jika anda adalah penerima Bantuan Sara Hidup ( BSH ) - TIDAK PERLU memohon / mengemukakan permohonan baru.

2. Jika anda adalah pembayar cukai yang sedia ada berdaftar dengan LHDN - TIDAK PERLU memohon / mengemukakan permohonan baru.

3. Bagi mereka yang belum berdaftar, permohonan baru boleh dibuat mulai 1.4.2020. Semakan status boleh dibuat diportal rasmi LHDNM - www.hasil.gov.my

Macam mana Nak Menyemak Status Permohonan BPN?

Penerima yang layak boleh buat semakan mulai 1.4.2020. Data BPN adalah berdasarkan :

  •  Untuk B40, senarai penerima BSH  yang diluluskan
  •  Untuk M40, senarai pembayar cukai pendapatan yang memenuhi kriteria pendapatan yang ditetapkan BPN

Anda boleh buat ' semakan status ' melalui pautan berikut :

1) Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
http://www.hasil.gov.my

2) Bantuan Sara Hidup (BSH)
https://bsh.hasil.gov.my

3) Kementerian Kewangan Malaysia
https://www.treasury.gov.my

Gunakan wang yang diberikan oleh kerajaan dengan bijak. Inilah masanya untuk kita membalas segala kemudahan yang diberikan kepada kita semasa wabak #COVID19 ini. Belilah barangan buatan Malaysia, melanconglah di dalam Malaysia. Dengan ini kita akan merancakkan kembali aliran tunai dalam negara seterusnya membantu memulihkan ekonomi yang terjejas teruk akibat Perintah Kawalan Pergerakan yang kini masuk ke Fasa II 1hb - 14hb April 2020.

Stay At Home. Together We Can Break The Chain Covid-19

Update : Bayaran BSH akan mula dikreditkan pada Isnin 6hb April 2020

Baca juga :

Kronologi COVID-19 di Malaysia

Doa Mohon Dilindungi Dari Wabak Dan Jangkitan COVID-19


Continue Reading

Thursday, 26 March 2020

Cadangan Set Pertahanan Badan Dan Tingkatkan Antibodi Shaklee

Sistem imun badan kita umpama 'frontliner' kita yang sedang bertarung tanpa kenal putus asa dan lelah mengekang penularan COVID-19 di negara kita. Ianya memainkan peranan yang sangat penting dalam melindungi tubuh badan kita dari selalu jatuh sakit dan memastikan kita sentiasa sihat dalam menjalani hidup seharian.

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan sistem imun badan yang lemah. Antaranya gaya hidup, diet harian, sejarah kesihatan keluarga, persekitaran dan sebagainya.

Cadangan Set Pertahanan Badan Dan Tingkatkan Antibodi Shaklee

1. Garlic Complex Shaklee




Garlic atau dalam bahasa Malaysia dipanggil bawang putih sering digunakan dalam masakan untuk menambah rasa. Namun tak ramai yang tahu bahawa bawang putih mempunyai khasiat kesihatan. Kandungan allicin di dalam bawang putih mempunyai sifat anti virus dan anti bakteria telah membuatkan ianya sering digunakan sejak zaman berzaman dalam melawan segala jenis virus dan bakteria.

Satu kelopak bawang putih mengandungi kira-kira 5mg hingga 8mg allicin ( bergantung kepada saiz dan keadaan kelopak )

Di Shaklee, produk Garlic Complex dengan kandungan serbuk seulas bawang putih  ( Allium Sativum ) yang tulen sebanyak 500mg dan ianya menepati keperluan untuk meningkatkan sistem pertahanan badan dari serangan virus dan bakteria.

Terdapat 2 kombinasi ekstrak herba dalam Garlic Complex bertujuan untuk membantu menyembunyikan bau serta rasa bawang putih iaitu Rosemary dan Spearmint. Jadi anda boleh nikmati khasiat allicin  di dalam Garlic Complex dengan mudah.

2. SR Vitamin C Plus Shaklee




Vitamin C sering disarankan oleh pakar perubatan untuk diambil sebagai anti oksidan yang membantu meningkatkan sistem imun tubuh badan kita. 

Disebabkan manusia tidak boleh menghasilkan sendiri Vitamin C, pengambilan sumber Vitamin C dari sayuran dan buah-buahan sering ditekankan untuk mencukupkan keperluan tubuh badan kita. 

Namun keadaan masa kini tidak memungkinkan kita mendapatkan sepenuhnya khasiat Vitamin C dari sumber semulajadi seperti sayuran dan buah-buahan. Dari proses penanaman sehinggalah sampai ke pengguna, khasiat Vitamin C yang bakal kita perolehi mungkin hanya tinggal sedikit sahaja. 

SR Vitamin C Plus mempunyai teknologi pelepasan berperingkat di mana ianya akan dilepaskan  100mg setiap jam ke dalam sistem tubuh. Ini akan memastikan ianya dapat diserap sepenuhnya oleh tubuh dan digunakan seoptimumnya.

3. Nutriferon Granules Shaklee




Satu-satunya interferon atau seumpamanya di pasaran. Ditemui oleh seorang immunologi terkenal dunia, Dr Yasuhiko Kojima yang telah menjalankan kajian selama 40 tahun bersama rakan penyelidik di Universiti Of Tokyo. Selama 40 tahun itu, mereka telah mencari di antara 200 ramuan yang mampu membantu menghasilkan interferon semulajadi dalam tubuh manusia.

Interferon adalah pencetus semulajadi sistem imuniti yang akan membantu sel darah putih untuk bekerja dengan lebih baik dalam meningkatkan sistem antibodi seseorang

4. Carotomax Shaklee



Anda pernah dengar bahawa antioksida seperti Karotenoid membantu melindungi dan menambah baik sistem imun?

Seperti antioksidan lain, Karotenoid mampu melindungi tubuh badan kita daripada ancaman virus dan bakteria jahat.

Mana nak dapatkan Karotenoids?
Karotenoids inilah yang memberi warna pada buah-buahan dan sayuran. Ia bukan hanya memberikan warna cantik kepada buah-buahan dan sayuran malah ia berfungsi melindungi mereka daripada kerosakan disebabkan oleh cahaya matahari, menstabilkan dinding sel dan membantu fotosintesis mereka.

Keistimewaan Carotomax Shaklee adalah ia membekalkan enam Karotenoid penting termasuk astaxantin, alfa dan beta karotena, likopena, lutein dan zeaxantin daripada ekstrak pekat. Ia membekalkan lebih 13mg Karotenoid.

5. ESP Shaklee


Esp merupakan sumber protein yang digunakan untuk menguatkan struktur kulit, menyokong penghasilan antibodi dan mengurangkan peluang virus @bakteria masuk ke dalam badan.

ESP adalah singkatan kepada Energizing Soy Protein minuman terbaik dari Shaklee berperisa vanilla.
Ia dihasilkan daripada protein tumbuhan terpilih iaitu kacang soya yang tidak diubah genetiknya atau dalam bahasa mudah ' non genetically modified organism ' ( non - GMO ). Ia sesuai untuk diminum seisi keluarga dan menawarkan pelbagai manfaat.


6. Vivix Shaklee

Campuran proprietari saintifik termaju Shaklee adalah berasaskan Anggur Muscadine - salah satu buah-buahan semulajadi yang paling sukar diperolehi dan paling berkuasa.

Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Di Shaklee, kami memanfaatkan keberkesanan anggur muscadine ini ke dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol.


Cadangan Set

Sesuai untuk korang yang mementingkan kesihatan dan mempunyai bajet tertentu :

  • Garlic Complex Shaklee
  • SR Vitamin C Shaklee

Set pilihan ramai yang mementingkan kesihatan :
  • Garlic Complex Shaklee
  • SR Vitamin C Shaklee
  • Carotomax Shaklee
  • ESP Shaklee

Set Optimum untuk meningkatkan antibodi
  • Vivix / ResV Shaklee
  • ESP Shaklee
  • SR Vitamin Shaklee
  • Nutriferon Shaklee

Ada sebarang pertanyaan mengenai Cadangan Set Pertahanan Shaklee atau produk Shaklee yang lain, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri blog ini.

Continue Reading

Sunday, 22 March 2020

8 Manfaat Polifenol Yang Perlu Anda Ketahui.




Apa itu POLIFENOL?

Polifenol adalah kompaun yang banyak ditemui di dalam tumbuhan semulajadi yang mempunyai sifat anti-oksidan semulajadi. Terdapat lebih 8,000 polifenol yang dikenalpasti di dalam makanan seperti teh, coklat, buah, sayur-sayuran dan minyak zaitun asli. Ia hanyalah sebahagian daripada yang ditemui 8,000 tadi.

Adalah penting untuk kita tahu bahawa polifenol memainkan peranan yang penting dalam memberi kesihatan yang optimum terhadap kesihatan tubuh manusia. Anti-oksidan bertindak sebagai kumpulan yang membantu melindungi sel badan dari terganggu dengan radikal bebas yang rosak sekaligus mengawal kadar tindak balas tubuh mengikut keadaan umur seseorang. 

Sekiranya tubuh badan kita gagal mendapatkan perlindungan yang secukupnya, radikal bebas ini boleh menyebabkan berlakunya kegagalan sistem fungsi badan dengan baik. Perkara ini akan membawa kepada penurunan degradasi tisu dan meletakkan kita kepada risiko penyakit seperti penyakit jantung, kanser dan Alzheimer sebagai contoh.

Polifenol boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut :

  • Flavonoid
  • Resveratrol - ia terkandung dalam Vivix yang menggunakan Anggur Muscadine sebagai bahan utama. Ini adalah kerana Anggur Muscadine mengandungi ekstrak resveratrol yang sangat pekat dan tinggi berbanding yang lain


8 Manfaat Polifenol Yang Perlu Anda Tahu



Meningkatkan Sistem Imunisasi

  • Mempercepatkan tindakbalas sistem imun terhadap sebarang jangkitan
  • Membantu mempercepatkan proses pemulihan badan
  • Mengurangkan risiko jangkitan kembali berulang



Meningkatkan Tenaga & Menguatkan Otot

  • Membantu menghasilkan lebih tenaga dan mengurangkan keletihan
  • Membantu menguatkan otot
  • Meningkatkan prestasi sewaktu bersukan
  • Membina jisim otot bagi warga emas



Kulit Kelihatan Lebih Muda

  • Membantu mengurangkan garis halus dan kedutan pada kulit
  • Melindungi kulit dari sinar UV
  • Membantu meningkatkan penghasilan kolagen dan membuatkan kulit nampak berseri



Menggalakkan Fungsi Detox

  • Meningkatkan fungsi detox organ badan
  • Membantu badan memecah lemak dengan lebih efektif
  • Membantu mengurangkan berat badan. Sesuai untuk orang yang inginkan berat yang ideal




Mengekalkan Paras Gula Yang Sihat

  • Mengurangkan paras gula darah, meningkatkan tolenrasi glukosa dan meningkatkan kepekatan insulin
  • Mengekalkan tekanan darah yang sihat
  • Mengurangkan tahap kolesterol jahat ( LDL ) dan meningkatkan tahap kolesterol baik ( HDL )


Memelihara Kesihatan Sendi

  • Meningkatkan penghasilan kolagen pada tulang rawan dan sendi
  • Mengurangkan kesakitan akibat keradangan pada sendi
  • Meningkatkan fleksibiliti sendi



Meningkatkan Daya Ingatan Dan Aliran Darah Ke Otak

  • Menggalakkan fungsi otak
  • Meningkatkan daya ingatan
  • Meningkatkan fokus dan daya tumpuan



Mempunyai Kuasa Pencegahan Sel Abnormal

  • Pelbagai kajian dan penyelidikan telah menunjukkan fungsi polifenol dalam mencegah pertumbuhan sel yang abnormal
  • Kajian makmal menunjukkan bahawa polifenol membantu melindungi daripada kerosakan DNA yang boleh menyebabkan pertumbuhan sel yang abnormal

Moga bermanfaat untuk semua :)











Continue Reading

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.