Friday, 1 July 2022

Tips Banyakkan Susu Ibu

Ramai ibu yang impikan dapat menyusukan anak sehingga umur 2 tahun. Proses penyusuan merupakan satu kepuasan bagi ibu bila mana mampu memberikan yang terbaik buat buah hati tersayang. Namun ada sesetengah ibu yang mengalami masalah kekurangan susu terutama sekali ibu yang bekerjaya.

Ada banyak faktor yang mempengaruhi penghasilan susu ibu. Paling penting adalah kenalpasti punca dan selepas itu cara mengatasinya akan lebih mudah.

Tips Banyakkan Susu Ibu


Untuk memperbanyak susu ibu, ada beberapa cara yang boleh dipraktikkan oleh ibu :

1. Bertenang Jangan Panik
Ramai yang tidak sedar bahawa tekanan boleh mempengaruhi penghasilan susu ibu. Cuba amalkan zikir atau dengar alunan ayat-ayat al-quran boleh membuat anda bertenang semasa anda memerah susu. Bila anda bertenang, tindak balas akan meneutralkan hormon dan membantu dalam penghasilan susu.

2. Kerap Direct Feeding Anak
Semasa bersama dengan anak, kerapkan direct feeding anak. Ini akan merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan lebih banyak susu memenuhi permintaan


3. Perah Susu 
 Ibu bekerjaya perlu ada jadual memerah yang ringkas agar dapat memerah susu secara berterusan di tempat kerja. Susu yang dihasilkan boleh dibuat stok untuk diberi kepada pengasuh seterusnya membantu penghasilan susu.

4. Kerap Kosongkan Payu Dara
Susukan anak dengan kerap mengikut kehendaknya.

5. Ambil Penggalak Susu
Boleh amalkan makanan penggalak susu seperti kurma, barli, oatmil, badam. Boleh juga ambil supplemen yang telah terbukti membantu ramai ' breastfeeding mum '.


6. Teknik Lekapan Yang Betul
Lekapan yang betul  boleh membantu anak merasa selesa semasa penyusuan. Pastikan keseluruhan aerola masuk ke dalam mulut anak.

7. Elak Susu Formula
Elak beri susu formula kepada anak menggunakan botol. Ini adalah untuk elak anak rasa selesa dan mudah minum susu formula. 

8. Banyak Minum Air Kosong


Ini antara petua paling penting dan wajib diamalkan oleh para ibu. Bila minum banyak air, pasti badan lebih mudah untuk menghasilkan susu ibu dalam kuantiti yang diperlukan.

9. Rehat Secukupnya
Ibu yang dapat rehat yang cukup, minda yang tenang dan sentiasa berfikiran positif juga dapat membantu dalam penyusuan. 

Ini adalah antara tips yang boleh dikongsikan untuk membantu dalam menambah susu ibu. Semoga ianya dapat memberi manfaat kepada anda dalam usaha untuk menyusukan bayi anak sehingga umur 2 tahun. 
Continue Reading

Wednesday, 22 June 2022

Testimoni Vita-C Chewable 250mg Shaklee

Testimoni Vita-C Chewable 250mg Tablet | Vita-C Chewable 250mg ini baru je dilancarkan awal bulan Jun. Namun semua leader Shaklee dapat sample percuma Vita-C chewable untuk mereka merasa sendiri produk baru ini dan rasai manfaatnya.

Jom kita tengok apa kata mereka

Testtimoni Vita-C Chewable 250mg Tablet 

Memang membantu untuk legakan pahit mulut / mual-mual time alahan

Testimoni Vita-C Chewable 250mg Shaklee

 Sedap Vita-C Chewable tu

Testimoni Vita-C Chewable 250mg Shaklee


Testimoni Vita-C Chewable 250mg Shaklee

Anak-anak suka Vita-C Chewable

Testimoni Vita-C Chewable 250mg Shaklee


Continue Reading

Friday, 17 June 2022

Produk Baru Dari Shaklee Vita-C 250mg Chewable Tablets

Produk Baru Dari Shaklee Vita-C 250mg Chewable Tablets

Produk Baru Dari Shaklee Vita-C 250mg Chewable Tablets | Lama juga Vitamin C chewable Shaklee ini menghilang. Ramai juga yang tanya lebih-lebih di masa pandemik Covid 19 aritu di mana kita semua tahu pentingnya untuk kuatkan sistem imun masing-masing terutama anak-anak kita yang dalam kategori berisiko tinggi mudah dijangkiti.

6 Sebab Pilih Vita-C Shaklee

Produk Baru Dari Shaklee Vita-C 250mg Chewable Tablets
  • 250mg Vitamin C daripada ekstrak jagung dalam setiap tablet kunyah
  • Sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif
  • 250mg Vitamin C dalam setiap tablet bersamaan dengan kandungan Vitamin C dalam 3.5 biji buah oren
  • Perisa lemon-vanilla yang lazat, masam dan menyegarkan
  • Mudah dibawa di dalam beg anda untuk diambil pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja!
  • Tanpa pewarna tiruan atau pengawet tambahan
10 Manfaat Vita-C Chewable

Produk Baru Dari Shaklee Vita-C 250mg Chewable Tablets

  • Mengurangkan risiko diserang selsema, batuk dan demam
  • Membantu menguatkan gusi
  • Membantu mengurangkan kedutan
  • Membantu mengurangkan rasa mual semasa hamil
  • Menurunkan kadar asid urik dan mengurangkan serangan gout
  • Membantu meningkatkan sistem imun
  • Membantu mengurangkan jerawat dan sunburn

Siapa Yang Perlukan Vita-C Chewable Shaklee?

  • Orang yang ada batuk, sakit tekak
  • Kanak-kanak yang boleh mengunyah
  • Orang yang tidak suka telan ubat tablet
  • Orang yang kerap selsema, bersin
  • Orang yang mudah jatuh sakit
  • Orang yang ingin kuatkan sistem imun badan
  • Ibu hamil yang ada alahan
  • Orang yang ada mabuk laut atau udara


Produk Baru Dari Shaklee Vita-C 250mg Chewable Tablets

Harga sebotol Vita-C Chewable 250mg
  • Harga pasaran RM 56.25
  • Sebotol ada 90 biji
  • Boleh tahan 3 bulan jika diambil 1 biji sehari

Untuk lebih penjimatan, boleh daftar sebagai ahli Shaklee dengan klik sini

Ada yang nak grab produk baru dari Shaklee ini? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 untuk belian atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog ini:)
Continue Reading

Tuesday, 14 June 2022

Promosi Shaklee Jun 2022

 Promosi Shaklee Jun 2022 | Bulan Jun ini ada promosi yang awesome untuk anda semua grab.

1. Promosi ESP

Promosi Shaklee Jun 2022

Beli Twin Pack ESP , anda dapat FREE 1 kotak ESP sachet bernilai RM 98.75 ( 10 sachets )

2. Promosi Performance Drink  Lemon-Lime

Promosi Shaklee Jun 2022

Beli 1 tong Performance Drink Lemon-Lime , dapat FREE another 1 tong Performance Drink Lemon-Lime .

3. Promosi Life Shake perisa Matcha

Promosi Shaklee Jun 2022

Ada 2 pilihan yang anda boleh pilih :
  • Beli 1 Life Shake perisa Matcha , dapat FREE 2 sachet ESP
  • Atau beli 3 Life Shake perisa Matcha , dapat FREE 6 sachet ESP +1 woven bag ( limited edition )
Promosi Shaklee Jun 2022

4. Promosi Youth BB Cream

Promosi Shaklee Jun 2022

Beli Youth BB Cream Duo Set ( code 3 + 3 ), anda dapat FREE Youth Hexagon Blend Brush ( limited edition )

Untuk lebih penjimatan, boleh daftar sebagai ahli Shaklee dengan klik sini

Ada yang nak grab Promosi Shaklee bulan Jun ini? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 untuk belian atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog ini:)






Continue Reading

Tuesday, 31 May 2022

Shaklee Menang Anugerah Trusted Brands 2022

Shaklee Menang Anugerah Trusted Brands 2022


Shaklee Menang Anugerah Trusted Brands 20222 | Sama ada ianya produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, KEPERCAYAAN tinggi terhadap sesuatu produk tersebut menyakinkan kita bahawa kita telah membuat pilihan yang TEPAT , betul tak?

Shaklee Menang Anugerah Trusted Brands 2022

Tahukah Anda?

Setiap tahun , Readers Digest akan membuat tinjauan di kalangan negara Asians untuk mencari jenama dan produk yang paling DIPERCAYAI yang menawarkan kepuasan hati pelanggan yang sebenar. Tinjauan ini dijalankan oleh agensi penyelidikan bebas yang diiktiraf tinggi , Research Catalyst.

Syarikat Shaklee telah dinobatkan oleh Malaysia's Trusted Brand sebagai Syarikat Kesihatan dan Supplemen (Gold Award Winner) melalui survey yang dilakukan oleh pengguna Malaysia bagi tahun 2021 dan 2022.

Ini menunjukkan bahawa pengguna supplement di Malaysia mempercayai produk Shaklee atas beberapa faktor diantaranya ialah

1. Kreadibiliti Syarikat ( Lebih 65 tahun di pasaran dunia, Lebih 25 tahun di Malaysia)

2. Produk yang dihasilkan selamat digunakan dan berkesan. Ada kelulusan KKM dan sijil Halal yang diiktiraf oleh Jakim.

3. Sistem agen yang bersistematik dan mesra pengguna.

Boleh klik link dibawah untuk ke website trusted brand asia:

Bagaimana Pemenang Anugerah ini dipilih?
  • Diundi oleh 8,000 rakyat Malaysia bagi memastikan ianya benar-benar memenuhi keperluan pengguna
  • Tinjauan yang tidak berat sebelah yang dilakukan oleh agensi penyelidikan bebas yang diiktiraf tinggi
  • Tinjauan adil dengan soal selidik terbuka
Majlis penyampaian anugerah diadakan di Hotel Grand Hyatt Kuala Lumpur pada 14 Jun 2022 dan anugerah diterima oleh Presiden Shaklee Malaysia, Ms Helen Lam.

Shaklee Menang Anugerah Trusted Brands 2022

Tahniah Shaklee Malaysia :)
1

Continue Reading

Thursday, 26 May 2022

Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang Berat 17kg

 

Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang Berat 17kg

Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang Berat 17kg | Ramai yang pening bila berat badan naik lagi-lagi pada bulan Syawal ini. Mana taknya, setiap minggu ada je jemputan open house baik dari jiran setaman mahupun dari rakan taulan.

Kali ini kak shima kongsikan Testimoni Set Kurus Shaklee dari Puan Fizaa Jaafar

Fiza : Assalammualaikum, maaf mencelah . Selamat hari raya semua. Maaf zahir dan batin.
Saja nak share sini hasil konsisten setahun dengan set kurus shaklee.Fiza start consume Shaklee raya tahun lepas betul² seminggu lepas raya. Raya tahun ni ramai tegur dah kurus sikit
Soalan : Fiza share sikit. Ambil apa tu?
Fiza : Omega, lecithin, herblax, Alfalfa, ESP (wajib). Cinch shake.

Jom kurus dan sihat sama2 🙂

Untuk lebih penjimatan, boleh daftar sebagai ahli Shaklee dengan klik sini

Ada yang nak grab Set Kurus Shaklee ini? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 untuk belian atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog ini:)






















Continue Reading

Tuesday, 24 May 2022

Penyakit Kaki, Tangan Dan Mulut ( HFMD ) : Kenali dan Langkah-langkah Pencegahan

Penyakit Kaki, Tangan Dan Mulut ( HFMD ) : Kenali dan Langkah-langkah Pencegahan Mengatasinya | Selepas puas beraya awal bulan Mei lalu, kini kita dikejutkan dengan kes penyakit kaki, tangan dan mulut ( HFMD ) di kalangan kanak-kanak bawah tujuh tahun melonjak tinggi hingga banyak taska terpaksa ditutup termasuk taska di UITM Shah Alam ini bagi mengekang penularannya huhuhu

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) , sehingga semalam kes HFMD di Selangor sahaja menyumbang sebanyak 13,640 kes peningkatan lebih 20 kali ganda antara Januari hingga  21 Mei 2022 berbanding tempoh sama tahun lalu. 

Penyakit Kaki, Tangan Dan Mulut ( HFMD ) : Kenali dan Langkah-langkah Pencegahan


Kenali HFMD

HFMD adalah singkatan kepada Hand, Foot and Mouth Disease ( Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut ). Ianya berpunca dari virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 ( Cox A16 ) dan Enterovirus 71 ( EV71 )

Bagaimana HFMD Berjangkit?

Penularan penyakit HFMD ini adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh    ( blister ) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan mainan yang tercemar dengan virus HFMD

Tempoh Jangkitan

Tempoh inkubasi adalah antara 3-5 hari dan masa paling berisiko untuk menjangkiti orang lain adalah ketika sebelum dan selepas gejala timbul. Kanak-kanak yang dijangkiti boleh menjadi punca jangkitan sehingga ruamnya kering. 

Majoriti kes alami gejala HFMD yang ringan dan boleh sembuh dalam masa 5-7 hari.

Gejala HFMD

Penyakit Kaki, Tangan Dan Mulut ( HFMD ) : Kenali dan Langkah-langkah Pencegahan

Lazimnya penyakit HFMD dimulai dengan gejala ringan seperti :
  • demam tidak melebihi 38 darjah celcius
  • ruam yang melepuh pada tapak tangan, tapak kaki dan ulcer di dalam mulut
  • jangkitan pada saluran pernafasan 
  • muntah, cirit-birit 
  • kurang selera makan

Siapa Yang Berisiko Mendapat Jangkitan HFMD

HFMD boleh menjangkiti sesiapa saja namun kanak-kanak berusia 10 tahun ke bawah lebih mudah dijangkiti disebabkan sistem imun mereka yang masih lemah. Mereka juga berisiko mendapat jangkitan berulang disebabkan oleh virus yang sama.

Apa Yang Perlu Dilakukan Bila Anak Menunjukkan Simptom HFMD?

  • Berikan ubat seperti syrup paracetamol untuk demam 
  • Sediakan ubat semburan mulut seperti Diffalam Spray atau Aloclair Plus Spray untuk redakan ulcer dalam mulut
  • Banyakkan minum air kosong
  • Beli hidangan sejuk dan lembut seperti aiskrim vanila, yogurt, jeli atau smoothie untuk melegakan ulcer dalam mulut.
  • Boleh sediakan sup atau bubur untuk galak anak makan

Langkah-langkah Pencegahan Yang Perlu Diambil Oleh Ibu Bapa

1. Amalkan mencuci tangan secara konsisten menggunakan air bersih dan sabun sebelum menyediakan makanan, selepas keluar tandas, selepas menukar lampin dan mencuci najis

2. Elakkan berkongsi tuala, pakaian, perkakas makanan dan mainan.

3. Disinfeksi atau nyahkuman alat mainan, kerusi dan meja yang tercemar dengan air liur anak

4. Orang ramai terutama ibubapa dinasihatkan tidak bawa anak kecil ke tempat berisiko penularan HFMD seperti taman permainan awam.

5. Ibu bapa atau penjaga perlu membawa anak yang ada gejala HFMD ke fasiliti kesihatan terdekat untuk mendapatkan rawatan dan elak hantar ke taska atau rumah pengasuh.



Continue Reading

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.