Thursday, 10 June 2021

Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

Jerawat oo jerawat. Bila tumbuh jerawat, memang tak lena tidur dibuatnya hahaha. Kalau boleh, nak hilangkan jerawat di muka secepat mungkin. Tapi mana mungkin boleh jadi camtu,kan.

Jadi di sini kak shima kongsikan tips untuk rawat masalah kulit berjerawat.

1. Cuci muka secara rutin
Cuci muka setiap pagi dan malam sebelum tidur antara salah satu cara untuk elak jerawat. Boleh juga cuci muka setiap kali selepas bersenam atau selepas guna makeup.

Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit

2. Pakai pelembap + sunblock
Sinaran UV antara punca jerawat. Penggunaan pelembap + sunblock melindungi kulit dari bahaya sinar UV ini


3. Jangan stress
Bila stress dapat mempengaruhi pengeluaran sebum @ minyak di muka. Makin stress, makin banyak jerawat tumbuh

4. Buat detoks
Jerawat antara tanda badan banyak toksin. Bila jerawat tumbuh, wajib detoks dulu


5. Tidur yang cukup
Usahakan untuk tidur awal setiap malam. Minima waktu tidur 8jam sehari.Tidur yang cukup buat tubuh cukup rehat dan ini membantu mempercepatkan proses penyembuhan jerawat di muka. Pastikan muka sudah dibersihkan dari make up.
 
6. Minum air putih yang cukup
Tubuh yang kekal terhidrasi bantu melawan lebihan minyak yang menjadi penyebab jerawat. Ia juga bantu tubuh buang toksin melalui air kencing dan peluh

7. Jaga pemakanan
Elak makanan jenis karbohidrat dan makanan tinggi gula. Ia trigger kepada jerawat tumbuh. Boleh banyakkan ambil sayur-sayuran, buah-buahan dan protein sebagai cara menjaga kesihatan kulit

8. Konsisten ambil Vitamin C
Vitamin C antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas. Ia juga membantu merangsang penghasilan kolagen yang penting untuk kulit yang sihat dan anjal.

9. Jangan picit jerawat
Ada yang suka picit jerawat dengan alasan rimas dengan jerawat yang ada di muka. Picit jerawat akan sebabkan parut jerawat dan radang pada jerawat

10. Jaga kebersihan diri
Sarung bantal dan cadar katil antara tempat banyak bakteria. Ia mesti cuci setiap minggu. Skrin telefon bimbit pun perlu dicuci sentiasa.

Boleh share tips ini dengan kawan-kawan. Moga bermanfaat untuk semua. 
 
****Kak shima nak share sekali supplemen Shaklee untuk masalah jerawat. Set jerawat ini insyaAllah membantu merawat jerawat dari dalam
Testimoni set jerawat Shaklee
Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat


" Awal tu ambil Alfafa dengan Vitamin C ja. Pastu sekarang dah tambah ESP dengan Collagen untuk fokus pada parut. Tapi memang alhamdulillah la.

Sekarang dah nak masuk botol ke 3 Alfafa. Makan dah tak perlu pantang. Itulaa alhamdulillah bersyukur sangat2. Kalau tak nak pegang muka pun sakit, sekarang alhamdulillah"

Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

" Saya guna tak sampai sebulan tapi kena konsisten. Sebab lepas bersalin kulit saya agak kusam :) "

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba Set Jerawat Shaklee ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)



 

13 comments:

  1. kena penjagaan luar & dalam..suka tgk before & after photo mereka yg berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tengok perubahan kulit diaorang :)

      Delete
  2. Waahh banyak beza sebelum dgn selepas 😊

    Point no 5 tu, kita tak cukup sokmo tidur, hehehe

    ReplyDelete
  3. Memang tidak tahan picit jerawat.

    ReplyDelete
  4. ye betul.. sarung bantal kena bersih selalu ramai yang lupa yang ni hehe

    ReplyDelete
  5. habit picit jerawat tu mmg susah nak buang, hihi

    ReplyDelete
  6. Selalunya kalau jaga makan inshaallah muka akan okay..

    ReplyDelete
  7. Kalau stress, berduyun jerawat datang hahahah

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan tinggalkan komen blog kak shima. InsyaAllah kunjung balas akan menyusul nanti :)

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.