Wednesday, 30 December 2020

Resepi Karipap Kentang Rangup Dan Sedap

Cuti PKPP ini banyak momen indah kak shima dengan anak-anak. Antaranya buat karipap dengan 'dibantu' anak-anak hehehe. Ini kiranya kali pertama kak shima buat karipap. Selama ini beli je dengan kakak sendiri yang memang buat karipap dan jual. Resepi ini pun kak shima minta dari dia.

Jom kita cuba buat.

Bahan Inti

Resepi Karipap Kentang Rangup Dan Sedap
Resepi Karipap Kentang Rangup Dan Sedap

1 biji bawang besar ( tambah )
3 biji bawang putih ( tambah )
10 biji kentang ( ikut suka ) - kupas kulit, bersihkan dan potong dadu
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar cili kering
1 kiub ayam Maggi
1/2 sudu kecil garam ( secukup rasa )
4 sudu besar gula
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang telah diblend hingga naik bau.
2. Bancuh rempah dan cili kering. Masukkan bancuhan rempah dan kacau hingga pecah minyak
3. Masukkan kentang dan gaul sekejap
4. Masukkan air hingga kentang tenggelam. Biarkan mendidih
5. Masukkan kiub ayam Maggi dan perasakan garam secukup rasa.
6. Masakkan inti hingga kentang empuk dan kering

Bahan Kulit Karipap

1/2kg tepung gandum
1/2cawan minyak masak 
1/4 sudu kecil garam 
1 1/2 cawan air 

Cara-cara
1. Uli tepung dengan minyak sampai sebati ( dalam 3 minit )
2. Campur air sikit demi sikit sampai tepung tidak melekat pada tangan ( air itu tambah dengan sikit garam )
3. Last sekali uli doh dengan sikit minyak masak
4. Rehatkan doh tadi selama 15 - 20 minit.
5. Bulatkan doh, canai nipis dan letak inti.
6. Kelim kemas karipap ( kak shima guna acuan )
7. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas dengan api yang sederhana.
 
Resepi Karipap Kentang Rangup Dan Sedap
Resepi Karipap Kentang Rangup Dan Sedap

Selamat mencuba


Continue Reading

Tuesday, 29 December 2020

Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2021 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 29/12/2020 sehingga 10.00 pagi 30/12/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2020.

** jom support Mia Liana....

Continue Reading

Thursday, 24 December 2020

Youth Shaklee Bebas 1500 Bahan Kimia Berbahaya

Bagi mereka yang mencari skincare yang organik dan berasaskan tumbuh-tumbuhan, Youth adalah jawapannya.
Youth Shaklee Bebas 1500 Bahan Kimia Berbahaya
Youth Shaklee Bebas 1500 Bahan Kimia Berbahaya 

Youth skincare dari Shaklee 100% vegan ( tumbuh-tumbuhan ) dan bebas kimia. Senarai yang panjang kalau nak senaraikan 1,500 bahan kimia yang biasa ditemui dalam skincare harian kita tapi tidak terdapat dalam YOUTH™ ialah :
  1. Lauryl Sulfates/Laureth Sulfates
  2. Pewangi Sintetik / Synthetic Fragrance
  3. Parabens
  4. Pengawet Formaldehid
  5. Resorsinol
  6. Mineral oil/paraffin/petrolatum
  7. Microbeads (micro plastic)
  8. EDTA
  9. Ethanolamines (MEA/DEA/TEA)
  10. Benzophenone
  11. Phthalates
  12. Cyclosilicone
  13. Quarternary ammonium compounds
  14. Quarternium-15
  15. Hydroquinone
  16. Synthetic colour
  17. Animal derived ingredients
  18. Lanolin
  19. Propylene Glycol
  20. Heavy Metals
  21. Mercuri
  22. Silver & Salts
  23. Barium Salts
  24. Solvents
  25. Toluene
  26. Chlorofluorocarbons propellants
  27. Perfluorinated compounds
  28. Coal tar
  29. Talkum
  30. Gandum (gluten)

Jadi, cuba semak bahan-bahan yang digunakan dalam skincare yang anda tengah pakai. Ada tak bahan-bahan yang disenaraikan di atas?

Sekiranya ada, boleh mulakan langkah dengan menukar skincare yang lebih selamat, berkesan dan terbukti menjadikan anda " Look Younger Longer " sesuai dengan moto Youth



Continue Reading

Monday, 21 December 2020

Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP

Permohonan dalam talian i-Sinar telah dibuka mulai hari ini 21 Disember 2020  membolehkan mereka yang layak  mengemukakan borang permohonan.

Untuk makluman semua, i-Sinar merupakan kemudahan untuk ahli KWSP yang terjejas dalam tempoh krisis Covid-19 bagi membantu mereka meneruskan kelangsungan hidup.

Seramai 8 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ( KWSP ) terlibat dalam program ini.

Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP
Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP

Siapa Yang Layak Memohon ?

Ada 2 kategori pekerja yang layak memohon iaitu Kategori 1 & Kategori 2

Kategori 1 

  • Ahli yang sudah lama tidak mencarum, surirumah, bekerja sendiri, bekerja di sektor ekonomi gig, hilang pekerjaan, cuti tanpa gaji dan hilang sumber pendapatan
  • Ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama dua ( 2 ) bulan berturut-turut atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30%
  • Tiada dokumen sokongan diperlukan
  • Permohonan boleh dibuat mulai hari ini

Kategori 2

  • Ahli yang mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas ( jumlah gaji pokok termasuk bayaran lain seperti elaun dan elaun kerja lebih masa ) sejak 1 Mac 2020
  • Dokumen sokongan diperlukan.
  •  KWSP memerlukan dokumen sokongan ahli iaitu penyata gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan dan notis pemberhentian atau pemotongan elaun atau tuntutan kerja lebih masa
  • Jika tiada, dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan diberi pertimbangan
  • Permohonan boleh dibuat mulai 11 Januari 2021
Status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa 2 - 3 minggu selepas permohonan dibuat dan pembayaran akan dikreditkan ke dalam bank yang dipilih sebelum akhir bulan berikutnya selepas kelulusan diberi.
    Tips Untuk Kelancaran Urusan Permohonan i-Sinar
    • Pastikan anda telah mendaftar i-Akaun
    • Pastikan nombor telefon bimbit anda dikemaskini di kios atau cawangan KWSP
    • Pastikan akaun bank milik anda aktif
    Jumlah Amaun Yang Boleh Di Keluarkan
    • Pengeluaran i-Sinar adalah tertakluk kepada baki simpanan Akaun 1 ahli berdasarkan butiran terkini
    • Ahli yang mempunyai RM100,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000
    • Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000
    • Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran maksimum 10 peratus atau RM60,000 ( yang mana lebih rendah ) daripada Akaun 1
    • Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000
    Cara Membuat Permohonan i-Sinar KWSP
    • Log masuk ke https://isinar.kwsp.gov.my
    Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP
    Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP
    • Isikan butiran diri
    Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP
    Permohonan Dan Semakan i-Sinar KWSP

    • No OTP akan diperlukan. Pastikan no telefon bimbit telah didaftar dengan KWSP.
    • Sekiranya no telefon betul, akan terus terpampang jumlah keseluruhan yang boleh anda keluarkan mengikut data KWSP
    • Anda boleh memilih berapa jumlah yang ingin anda perolehi pada bulan pertama sehingga ke bulan terakhir ( bulan keenam ).Sistem i-Sinar akan tentukan berdasarkan apa yang telah masukkan pada bulan pertama .
    • Setelah buat pilihan, seterusnya pembayaran akan dibuat ke akaun persendirian anda sebagaimana yang telah didaftarkan.
    Nota : kak shima tak layak untuk mohon i-Sinar huhuhu

    Untuk maklumat lanjut mengenai i-Sinar KWSP , anda boleh layari https://isinar.kwsp.gov.my.

    Semoga dengan kemudahan yang diberikan oleh KWSP ini boleh membantu kita semua dalam meneruskan hari-hari tahun 2020 dengan lebih ceria dan tabah :)


     

    Continue Reading

    Sunday, 20 December 2020

    Masalah Kulit Berjerawat Tiada Lagi Dengan Shaklee

    Cara Pulihkan Muka Berjerawat Secara Selamat Dengan Shaklee
    Cara Pulihkan Muka Berjerawat Secara Selamat Dengan Shaklee

    Bila jerawat singgah di muka,memang tak keruan dibuatnya. Boleh murung seharian dibuatnya 😅

    Cara Pulihkan Muka Berjerawat Secara Selamat Dengan Shaklee
    Cara Pulihkan Muka Berjerawat Secara Selamat Dengan Shaklee

    Masalah Kulit Berjerawat Tiada Lagi Dengan Shaklee | Kak shima teruja nak kongsikan transformasi yang berlaku pada diri Puan Fifi Fizah.

    Memang perubahan yang ketara! Kulitnya sihat, jerawat dah berkurangan dan tona kulit makin sekata.

    Beliau amalkan suplemen Shaklee untuk rawat kulit dari dalam dan dalam masa yang sama guna Youth skincare Shaklee untuk penjagaan luaran.

    Cara Pulihkan Muka Berjerawat Secara Selamat Dengan Shaklee
    Cara Pulihkan Muka Berjerawat Secara Selamat Dengan Shaklee

    Rawatan Kulit Dari Dalam

    ESP - kaya dengan sumber protein yang diperlukan untuk bina sel-sel baru. bantu renew sel-sel kulit yang rosak.

    Vitamin C - sumber antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas. Ia bantu merangsang penghasilan kolagen yang penting untuk kulit anjal dan flawless

    Vit B Compleks - ianya berperanan dalam melambatkan penuaan, bantu melawan kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas. Ia juga membantu mengurangkan kesan gelap pada kulit.

    Alfafa Complex - berfungsi sebagai agen detox tubuh. Pentingnya detox kerana ia adalah untuk mengeluarkan toksin dan membersihkan kulit dari kotoran.

    Penjagaan Luaran Youth skincare Shaklee

    Youth Luminous Oil Gel CleanserCleanser ini bantu menanggalkan kotoran berasaskan minyak dan juga air. Ia membersihkan kulit wajah dengan lembut dan melembapkannya.

    Youth Perfecting TonerToner ini berfungsi membersih hingga ke liang pori dan menanggalkan sel-sel kulit mati pada wajah. Penggunaan yang berterusan boleh bantu mengecilkan liang pori.

    Youth Age Defense Moisturizer + SPF 50 - Pelembap ini melembapkan kulit dan mampu menghalang kulit dari bahaya sinar UVA & UVB yang merbahaya pada kulit.

    Untuk rawat masalah kulit , kunci utamanya adalah konsisten. Perjalanan untuk mendapatkan kulit yang flawless maybe panjang tapi insyaAllah ianya berbaloi.

    Cara untuk dapatkan produk Shaklee untuk merawat kulit muka yang breakout teruk 👇

    Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)

    Boleh juga buat pembelian sendiri di sini secara kad kredit @ debit ( hubungi kak shima jika ada masalah pembelian )








    Continue Reading

    Tuesday, 15 December 2020

    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee

    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee
    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee

     1. Anggur Muscadine

    5 Ramuan Youth Shaklee
    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee

    Polifenol Aggur Muscadine yang dalam proses paten melindungi dan memperbaiki DNA sel, dalam masa yang sama menghalang kerosakan kolagen dan elastin

    2. Lotus Japonicus

    5 Ramuan Youth Shaklee
    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee

    Youth Complex yang dalam proses paten, digabungkan dengan Lotus Japonicus mengaktifkan protein Youth yang penting untuk penjanaan semula sel bagi menghasilkan lebih kolagen, elastin dan fibrilin. Youth Complex dihasilkan bersama Lotus Japonicus dan Schisandra Chinensus Fruit Extract, yang membekalkan lebih banyak nutruen dan tenaga kepada kulit anda secara berstruktur.

    3. Ekstrak Epal Steam Cell

    5 Ramuan Youth Shaklee
    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee 

    Kajian menunjukkan bahawa Ekstrak Epal Steam Cell mengaktifkan dan mempercepat pembaharuan sel kulit untuk kulit kelihatan lebih muda. Ia juga mengekalkan dan memperbaiki tisu kulit supaya kulit anda kelihatan lebih berseri dan lembut, lebih lama.

    4. Ekstrak Buah Schisandra Chinensis

    5 Ramuan Youth Shaklee
    5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee 

    Secara tradisionalnya herba ini digunakan di China, Jepun dan Korea untuk melegakan dan menenangkan keradangan dan kegatalan kulit. Sesuai dengan semua jenis kulit, Ekstrak Buah Schisandra Chinesis menyokong struktur kulit muda 

    5. Vital Repair + Complex

    5 Ramuan Youth Shaklee
     5 Ramuan Semulajadi Youth Shaklee 

    Vital Repair Complex+ memberikan nutrien anti oksida dan vitamin-vitamin penting untuk menghalang radikal bebas yang merosakkan kulit dan menggalakkan tumbesaran sel sihat.



    Baca juga : Testimoni Full Set YOUTH Untuk Jeragat 


    Daftar ahli dan beli dengan harga JIMAT 15% - 20% dari harga pasaran, boleh klik sini

    Ingin cuba YOUTH Shaklee ? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)




     




    Continue Reading

    Wednesday, 9 December 2020

    Tips Pemilihan Skincare Yang Sesuai Dan Baik Untuk Kulit

     

    Tips Pemilihan Skincare Yang Sesuai Dan Baik
    Tips Pemilihan Skincare Yang Sesuai Dan Baik

    Tips Pemilihan Skincare Yang Sesuai Dan Baik Untuk Kulit

    1. Kenali Jenis Kulit

    Menurut Pakar Dermatologi Kosmetik Dr Michele Green, jenis kulit merupakan faktor penting dalam menentukan pemilihan produk penjagaan kulit yang sesuai untuk anda. " Tiada produk yang tidak baik cuma kadang-kadang orang yang mempunyai jenis kulit yang berbeza menggunakan produk yang salah bagi jenis kulit mereka." ujarnya.

    Ini adalah bahan di dalam skincare yang di cadangkan oleh Dr Green mengikut jenis kulit :

    • Untuk kulit berminyak - pilih produk yang mengandungi asid hydroxy alfa ,benzyl peroxide dan asid hyaluronik. Bahan-bahan ini berkesan dalam mengawal pengeluaran sebum yang berlebihan manakala asid hyaluronik menghasilkan kelembapan di kawasan yang diperlukan
    • Untuk kulit kering - pilih produk yang mengandungi shea butter dan asid laktik. Bahan-bahan ini memberikan penghidratan dan pengelupsan ringan agar kulit kering sentiasa kelihatan berseri.
    • Untuk kulit sensitif - pilih produk yang mengandungi daun lidah buaya, oatmeal dan shea butter. Kesemua bahan ini merupakan pelembap yang baik dan biasanya tidak menyebabkan muka 'breakout'
    2. Jangan Terikut Trend Terbaru

    Ianya bagus bila kita mengikut trend terbaru supaya orang lain tidak melabelkan kita sebagai ketinggalan zaman. Namun perlu diingat produk trend terbaru tak semestinya sesuai dengan kulit kita

    Kita masih perlu memeriksa setiap bahan yang digunakan di dalam sesuatu produk skincare tak kira berapa banyak ulasan positif yang diterima.

    3. Tetapkan bajet

    Skincare yang mahal tak semestinya sesuai dengan kulit kita. Kadang-kadang skincare yang boleh didapati di Watson mahupun Guardian lebih serasi dengan kulit kita berbanding skincare berjenama.

    4. Mulakan Dengan Yang Basic

    Untuk cuba produk skincare baru, boleh mulakan dengan rutin skincare yang basic
    • Pencuci muka ( cleanser )
    • Toner
    • Pelembap + SPF

    5. Bebas Bahan Kimia Berbahaya

    Pilih skincare yang bebas dari 4 bahan kimia ini :
    • Pewangi Tambahan - mempunyai kebarangkalian yang tingi boleh menyebabkan alergi dan kerengsaan pada kulit terutamanya kulit yang sensitif
    • Sulfate - mudah ditemui dalam pencuci badan dan syampu.ia boleh menyebabkan rambut dan kulit kehilangan minyak semulajadi dan  menyebabkan kerengsaan.
    • Paraben - biasanya digunakan sebagai pengawet kimia untuk mencegah pertumbuhan bakteria.ia boleh menganggu kesimbangan hormon dalam badan dan penggunaan jangka masa lama boleh meningkatkan risiko kanser payudara
    • Formaldehyde - memainkan peranan penting sebagai pengawet bagi mengawal produk daripada rosak akibat tindakan bakteria , yis dan fungi.ia dikaitkan antara bahan yang boleh menyebabkan barah.
    6. Teliti Bahan Yang Digunakan

    Perhatikan 5 bahan utama yang disenaraikan dalam ramuan produk. Kebiasaanya ia mewakili 80% dari keseluruhan bahan-bahan yang digunakan dalam produk tersebut.

    7. Baca Review Pengguna 

    Sebelum membuat keputusan membeli sesuatu produk skincare, boleh baca review pengguna yang boleh didapati di internet atau dengar sendiri pengalaman individu tersebut.

    Terdapat lambakan skincare di pasaran sampai kita tak tahu mana satu yang sesuai dengan kulit kita.

    Kak shima sendiri sering bertukar skincare sebab tidak serasi. Jenis kulit sensitif macam kak shima memang selalu perlu ' try and error '. Alhamdulillah kak shima sekarang guna Youth skincare dari Shaklee.

    Moga entry ini dapat membantu anda semua dalam membuat pemilihan skincare yang sesuai dan baik untuk kulit anda :)


    Continue Reading

    Saturday, 5 December 2020

    Thursday, 3 December 2020

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

     Assalamualaikum dan hai semua :)

    Alhamdulillah kita dah masuk bulan Disember. Ada berita baik bulan ini ada promosi  dari Shaklee iaitu Promosi Youth Shaklee Disember 2020.

    Untuk promosi bulan ini, beli Youth Luminous Gel Oil Cleanser digabungkan dengan mana-mana produk Youth bakal dapat :

    • Free Postage
    • Free Pouch Bag
    Boleh pilih set combo yang mana satu

    1. Youth Cleanser + Moisturizer SPF 50

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

    2. Youth Cleanser + Youth Toner
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

    3. Youth Cleanser + Youth Night Cream ( Light / Rich )

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

    4. 2. Youth Cleanser + Youth Lock Day

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

    2. Youth Cleanser + Youth Eye Cream

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

    2. Youth Cleanser + Youth Serum

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020

    2. Youth Cleanser + Youth Radiance C + E

    Promosi Youth Shaklee Disember 2020
    Promosi Youth Shaklee Disember 2020


    Baca juga info mengenai Youth Cleanser dan produk Youth yang lain :




    Daftar ahli dan beli dengan harga JIMAT 15% - 20% dari harga pasaran, boleh klik sini
    Ingin dapatkan produk Shaklee yang lain? Boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)
















    Continue Reading

    Penafian

    #Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

    #Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.