Monday, 29 June 2020

Jom Ke Sekolah : Takwim Baru Persekolahan 2020



Sejak sesi persekolahan bagi kelas peperiksaan SPM, STPM , STAM dan setara dengannya diumumkan bermula sejak 24hb Jun 2020 lalu, ramai ibu bapa tertanya-tanya bilakah anak-anak mereka akan dibenarkan kembali ke sekolah. Kak shima pun sama hehehe. 

Baru-baru ini menerusi telegram rasmi Majlis Keselamatan Negara, KPM telah mengeluarkan Takwin Baru Persekolahan 2020 yang telah dipinda.

Kumpulan A: Sekolah-sekolah di Negeri Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu.


Kumpulan B: Sekolah-sekolah di Negeri Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan & Wilayah Persekutuan Putrajaya.


Kalau korang perasan, cuti pertengahan penggal telah dikurangkan dan dibawa ke bulan Ogos manakala cuti akhir tahun telah dipendekkan kepada 2 minggu sahaja.


KPM juga telah mewar-warkan kepada orang ramai cuti perayaan 2020. Bolehlah merancang semula cuti tahunan kita semua bagi tahun 2020 ini.

Moga bermanfaat untuk semua :)







Continue Reading

Wednesday, 24 June 2020

Cara Rawat Muka Breakout Secara Selamat Dengan Shaklee

Pada entry kali ini, kak shima kongsikan pengalaman Nani yang mengalami break out teruk akibat dari salah guna produk local yang ada merkuri.


Kisah Nani dengan muka breakout ini terjadi masa dia study diploma. Masa itu kakak beliau belanja makan seafood. Lepas makan itu, kulit slow-slow rosak. At first memang tuduh seafoodlah puncanya. 

Tapi lepas masuk degree baru sedar punca sebenarnya adalah Nani pakai local skincare yang ada merkuri. No need to mention which product sebab banyak brand Nani pakai masa itu.

Menurut Nani, dia tak pernah pergi dermatologists atau klinik kulit ambil ubat makan ke apa ke sebabnya Nani masih lagi student je time tu. Ayah Ummi Nani juga pernah panggil ustaz datang rumah buat rawatan resdung, tu pun dua kali je rasanya lepastu tak buat dah.


" Nani memang tak pernah consume any supplement even vitamin dekat drugstores, sebab dulu Nani fikir risau effect buah pinggang, Nani memang pantang benda benda macam ni sebab takut. So sebelum Nani consume Shaklee, memang Nani tanya ramai orang, Nani google, buat kajian sendiri, sampai suatu hari tu Allah buka hati Nani untuk beranikan diri mencuba produk Shaklee. "

Apa yang Nani amalkan untuk rawat mukanya yang breakout?

Alfafa Complex
bantu detok darah sebab darah yang mengandungi toksin antara penyebab jerawat atau muka breakout tiba-tiba



SR Vitamin C Plus
- Vitamin C memang sinonim dengan kulit yang sihat. Vitamin C penting dalam penghasilan kolagen yang penting untuk kulit.


ESP
- sumber protein yang perlu untuk baiki sel-sel kulit yang rosak.
- untuk dapatkan tona kulit yang sekata juga perlukan bekalan protein yang cukup



Collagen Plus Powder
- kolagen antara komponen yang penting untuk kulit yang anjal dan cantik.
- kandungan kolagen yang mencukupi dalam badan boleh buatkan kulit lebih sihat, flawless, parut jerawat berlubang makin pudar dan boleh terus hilang.



Vitamin B Complex
- bantu lancarkan peredaran darah agar kulit tidak kusam dan berseri-seri




Vitamin E Complex
bantu baikpulih kulit berparut akibat dari jerawat teruk. 
- boleh ambil selepas jerawat dah abis hilang tinggal parut sahaja



Zinc Plus
- bila ada jerawat teruk, Zinc akan bantu kawal dan cegah jerawat termasuk jerawat nanah dan berdarah

Alhamdulillah inilah ikhtiar Nani untuk pulihkan kulit mukanya yang breakout akibat salah memilih produk muka yang banyak bahan kimia.

Untuk korang semua, berhati-hatilah dalam memilih produk kulit yang kita gunakan. Semak dan teliti dulu bahan-bahan yang terkandung dalam produk yang kita beli tu :)

Baca juga :

Haramkan 5 Makanan Ini Jika Mahu Kulit Cantik

Jika korang ingin rawat masalah kulit muka yang breakout dengan Shaklee , 
atau ingin cuba produk Shaklee yang lain atau ingin mendaftar keahlian Shaklee untuk nikmati kelebihan sebagai ahli Shaklee, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri bio :)











Continue Reading

Friday, 12 June 2020

Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan

Berat badan yang berlebihan adalah hasil dari pengambilan kalori lebih dari keperluan harian kita. Rutin harian kita yang lebih banyak duduk dari melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam lagi mudah menyebabkan kita bertambah gemuk hehehe



Antara tips mudah untuk turunkan berat badan :

  • Makan lebih kerap tetapi dalam kuantiti yang kecil
  • Jangan skip setiap waktu makan ( sarapan , makan tengah hari dan makan malam )
  • Banyakkan minum air kosong
  • Amalkan ' suku - suku - separuh '
  • Senaman bukan wajib tetapi senaman membantu mempercepatkan usaha korang dalam menurunkan berat badan
Salah satu cara mudah adalah dengan mengambil Herblax Shaklee. Ia bagi mudah lawas. Tak perlu tunggu berhari-hari baru  nak jumpa Mr. Tandas. 



Testimoni Herbalax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan

Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan


Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan


Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan


Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan

Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan


Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan


Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan
Testimoni Heblax Shaklee Untuk Turunkan Berat Badan


Jika korang ingin kurangakn berat badan dengan Herblax Shaklee atau ingin cuba produk Shaklee yang lain atau ingin mendaftar keahlian Shaklee untuk nikmati kelebihan sebagai ahli Shaklee, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri bio :)







Continue Reading

Monday, 8 June 2020

Kenali Youth Moisture Lock Day Cream


Kenali Youth Moisture Lock Day Cream
Kenali Youth Moisture Lock Day Cream

Kulit kering antara punca yang boleh menyebabkan mudahnya tumbuh jeragat. Kulit mudah kering bila kita tidak minum air secukupnya mengikut keperluan badan. Keadaan ini bertambah teruk bila kita tidur dalam bilik berhawa dingin selepas seharian bekerja di pejabat yang sejuk.

Tanda-tanda Kulit Kering
  • Terbentuk garis kedut halus terutama di tulang pipi, sekitar mata dan dahi
  • Rasa gatal
  • Kulit rasa tegang
  • Kemerahan pada kulit
Bagaimana Cara Merawat Kulit Kering

1. Minum air kosong sekucupnya. Air bukan sahaja menghidrat dan melembapkan kulit malah boleh buatkan korang dapat rasa kenyang

2. Gunakan pelembap kulit untuk mengekalkan kelembapan kulit dan pakai krim khas melembap yang dapat memaksimumkan fungsinya. Youth Moisture Lock Day Cream sesuai untuk fungsi ini.

3. Gunakan rejim penjagaan kulit yang sesuai

4. Amalkan diet harian yang kaya dengan serat

Youth Moisture Lock Day Cream


Kenali Youth Moisture Lock Day Cream


Krim pelembap waktu siang ini diformulasi khas untuk merawat kulit kering, mengunci kelembapan dari dalam dan mengekalkan kelembapan kulit.

Fungsi Youth Moisture Lock Day Cream


Kenali Youth Moisture Lock Day Cream
Kenali Youth Moisture Lock Day Cream
  • Menghilangkan kulit yang kering dan ganti dengan penghidratan
  • Mengunci kelembapan
  • Penghidratan yang mendalam dan mengekalkan kelembapan
  • Melembutkan dan mengurangkan masalah kulit kering
  • Membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus
Kesan yang diperoleh selepas menggunakan Youth Moisture Lock Day Cream:
  • Mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan
  • Mengurangkan penampilan garis kering dan kemerahan
  • Membantu melegakan dan merehatkan kulit
  • Jelas menampakkan penghidratan untuk kulit licin, lebih gebu dan lebih lembut

Keistimewaan Youth Moisture Lock Day Cream

Shaklee menggunakan 4 Teknologi Penghidratan Selular Aktif untuk Youth Moisture Lock Day Cream bekerja untuk kulit

1.  Menarik : Hidrasi Segera
  • Ekstrak Kaktus bertindak sebagai magnet untuk menarik kelembapan dari persekitaran dan menariknya di lapisan luar kulit.
  • Menenangkan dan melembutkan kulit.
  • Memberikan penghidratan yang tahan lama.
2. Mengunci : Mengekalkan Kelembapan 
  • Gabungan 4 jenis asid hyaluronik yang menyerap 1,000 kali beratnya dalam air untuk mengunci kelembapan.
  • Membentuk takungan jauh di dalam kulit untuk kekalkan kelembapan
3. Melindungi : Kelembapan Berpanjangan
  • 100% Squalane berasaskan tumbuhan yang mampan membantu membina pelindung untuk mengurangkan kehilangan air
  • Mengekalkan kelembapan untuk penghidratan yang tahan lama
4. Meremajakan : Kekal Muda
  • Bahan botanical Youth Complex seperti Anggur Muscadine, Lotus Japonicus dan Schisandra Chinensis untuk tambahan anti penuaan

Siapa Yang Perlukan Youth Moisture Lock Day Cream ?

  • Individu mempunyai kulit kering kerana kurang air/minyak
  • Individu yang kurang tidur
  • Individu yang kerap minum kafein
  • Wanita yang hampir / sudah menopause
  • Orang muda ( biasanya kulit banyak minyak tetapi kurang air )
  • Orang berusia ( biasanya kulit kurang minyak dan kurang air )
Cara Guna Youth Moisture Lock Day Cream



Gunakan Youth Moisture Lock Day Cream pada waktu siang sahaja selepas menggunakan Youth Restoring Eye Treatment dan sebelum Youth Moisturizer Sunblock SPF 50

Harga YouthMoisture Lock Day Cream

Youth Moisture Lock Day Cream dijual pada harga RM 247
Mahu dapatkan produk ini pada harga jimat 15% - 20%? Baca cara jadi ahli Shaklee .
Atau boleh whatsapp kak shima di 0122043175 untuk pertanyaan mengenai produk Shaklee.





Continue Reading

Friday, 5 June 2020

Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee


Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee
Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee

Muka kita semua merupakan antara aset yang penting. Bila tumbuh jerawat waima sebiji pun memang boleh merubah mood seseorang hehehe

Jadi bila muka kita tiba-tiba breakout memang boleh buat kita rasa hilang keyakinan diri. Nak keluar pergi kerja pun malu betul tak?

Pengalaman Fyna breakout ini berpunca dari masalah hormon. Alhamdulillah setelah amalkan produk Shaklee dan penjagaan kulit juga dari Shaklee, kini beliau amat berpuas hati dengan kulit mukanya yang sihat, licin dan semakin cantik.

Jom kita baca sharing dari beliau :)

Pengalaman Fyna Berjaya Rawat Muka Breakout Dengan Shaklee



ESP + VITAMIN C + VIVIX + YOUTH SKINCARE ❤️❤️
#shakleeeffect

Bismillahirahmanirrahim. Hopefully sharing akak ni memberi manfaat.. 🤲🏻🤲🏻

Sebenarnya byk kali tau fikir, nak ke x post pasal ni. Tp Insyaallah post akak ni just nak share ngn korang how shaklee memberi impact yg besar dlm idop akak.

Rasa byk sgt mende nak share smpai x tau nak start yg mana dlu. 😅

Ok back to 2018, masa ni muka akak start teruk, out of no where je tiba2 muka breakout gila2.. masa ni mmg hormon x stable and awal2 prergnant yg no2, but Allah lebih syg kan anak mama, akak miscarriage nak masok 12 weeks. Al-fatihah (dibaca utk anak syurgaku)

Start after miscariage ni mmg lagi teruk! Naik yg smapi nanah2 tu. Even u can see in the left picture. 😖😖 Masa ni akak boleh ckp yg akak xde confident lansung. Zero! Sbb ape tau, I’ve tried clinical skincare beli kat pharmacy time tu but my skin become more worst!

Masa ni dia punya level confident tu mmg kelaot, even nak jumpa kawan rapat pun x nak. I’m avoiding to meet people masa n, Kalau balik KL pun balik rumah parents and in law je..

Igt lagi masa tu, Sbb rindu sgt nak jumpa kawan2, and kebetulan dorg ade arrange event baby shower for one of my close friend jugak, punya lah kakak ngko ni gigih, akak siap hire MUA utk make up tau.. Sbb nak sgt join event tu 1 la kan,,tp more to kepada xrela nak biar org
Tgk muka terok mcm ni. Kalau igt balik mmg rasa mcm hapooo tau.😫😫

So bila dah mcm tu, xkan nak buat jee kan, so akak pun ambil la initiative sendiri, akak start Very basic punya set cantik Shaklee, ESP + VITAMIN C.. akak amek ni consistently tau! Akak ade try vivix lepas kecek husband time tu, tp 1 botol tu akak makan sikit2 lama gilaa..tp mmg ckp Vivix mmg power. Makan sikit2 berbulan2 pun effect dia stilll menjadi! Nampak sgt perubahan..

Nak jadi cerita pulak pasal youth Skincare ni.. akak ni mmg dah lama nau dah usha Youth ni.. dari pada dia start launch lagi, dlm Pertengahan tahun 2017 x silap.. x igt dah.. tp mmg slalu gila la tgk org pakai ni ape semua.. andd kebetulan sgt, masa tgh berakout ni, tgh promo tau 1set yg akak berkenan sgt tu! Ya allah nak cerita punya lah gigih,akak siap main kutu weyh Sbb nak beli punya pasal. Nampak x gigih? Mmg gigih sgt weyh.. Kalau igt balik nak tergelak pun ade. 😂😂

Dah beli set ni masa dpat tu, ya allah aku tenung jap set tu! Haha first time ever I’ve spent a lot of money on skincare! Like a lot of money ok? Hahaha mmg excited sgt nak try!!

And lepas dah guna.. I realise that my money worth every single cents. Betul. Sbb akak amek masa 6 month utk habis kan semua brg yg akak dpt tu. Ade few item mcm moisturizer habis in 3-4 month mcm tu. But still.. berbaloi!!!

Akak every time igt or cerita kat customers on this mesti meremang. Sbb akak ade pengalaman breakout teruk sgt tau.. so I can feel you guys yg ade mslh ni..

Bg akak ape pun before kau rawat yg luaran ni, rawat dlu yg dalaman. Tu bg akak lah.. setiap org kan lain2 pemikiran.. 😊😊

So skrg utk focus on Skin, akak x tinggal dah
ESP + Vitamin C + Vivix and Youth Skincare ❤️❤️

Akak mmg obses dgn Shaklee Sbb sgt membantu dlm my skin healing process tau! Alhamdulillah.. and now shaklee dah tlg
Akak dalam menjana income pulak.. 🥰🥰

Since akak dah mmg in this Shaklee world, akak nak ajak korang ramai2 rasa effect ni! Rasa Sihat with shaklee yg confirm2 Selamat utk semua.. korang nak SEHAT, Nak CANTIK, Nak JANA INCOME, I’m welcoming you guys..

So korang if nak dpt kan Product or nak Cari duit lebih jgn segan2 contact akak k? kakak bantu sehabis baik insyallah.. 😘😘

Testimoni: Fynarashidah Tengku Dyan


Set Kecantikan Dalaman

Vivix 
Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee
Vivix
Vivix diformulasi dengan antioksidan yang berkuasa polifenol membantu memulihkan sel-sel kulit dari dalam , mengurangkan keradangan akibat bahan kimia berbahaya dalam skincare dan membuatkan kulit lebih berseri.

Baca juga :

Testimoni Vivix Shaklee Untuk Kulit


ESP

Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee
ESP

Baca juga :

Testimoni ESP + Vitamin C Puan Akma

ESP kaya dengan protein yang membantu merangsang pembaharuan sel-sel baru. Protein umpama blok asas dalam penghasilan, pertumbuhan dan perkembangan kulit yang sihat.

Vitamin C
Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee
Sustained Vita-C Plus


Vitamin C diakui peranannya sebagai antioksidan yang penting dalam melindungi kulit. Ianya bertindak dengan merangsang penghasilan kulit baru yang sihat dengan meneutralkan kesan radikal bebas pada kulit, mempercepatkan pemulihan luka dan menggalakkan penghasilan kolagen untuk kulit anjal.

Baca juga :



Set Penjagaan Luaran ( Kulit )

Youth


Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee
Cara Atasi Muka Breakout Dengan Produk Shaklee
Set penjagaan kulit yang sesuai untuk semua jenis kulit lelaki dan wanita. Diformulasi khusus untuk kulit orang Asia.

Baca juga :



Jika korang ingin rawat masalah kulit muka dengan Set Kecantikan Shaklee , atau ingin cuba produk Shaklee yang lain atau ingin mendaftar keahlian Shaklee untuk nikmati kelebihan sebagai ahli Shaklee, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri bio :)


Continue Reading

Monday, 1 June 2020

Cara Mengatasi Kolesterol Yang Tinggi Secara Alami

Cara Mengatasi Kolesterol Yang Tinggi Secara Alami
Cara Mengatasi Kolesterol Yang Tinggi Secara Alami

Apakah Itu Kolesterol?

Kolesterol adalah sejenis lemak yang diperlukan oleh tubuh bagi membolehkan ianya dapat bekerja dengan baik. Badan kita boleh menghasilkan kolesterol dan juga boleh mendapatkannya dari sumber makanan. 

Sumber Kolesterol

Selain tubuh boleh menghasilkan kolesterol sendiri, ianya juga boleh diperolehi dari produk haiwan seperti :

  • Daging 
  • Produk tenusu
  • Telur
Tugas Penting Kolesterol

Kolesterol penting bagi tubuh untuk menghasilkan :
  • Sel-sel membran
  • Hempedu
  • Sesetengah hormon
  • Vitamin D
Fungsi Kolesterol


Terdapat 2 jenis kolesterol iaitu kolesterol 'baik ( HDL ) dan kolesterol 'jahat' ( LDL )

  • Kolesterol baik @ high density lipoprotein ( HDL ) berperanan membawa kolesterol dalam darah kembali ke hati dan kemudian mengeluarkannya dari tubuh.
  • Kolestreol jahat @ low density lipoprotein ( LDL ) boleh menyebabkan pengenapan kolesterol pada dinding saluran darah, menyumbat arteri-arteri serta meningkatkan risiko serangan jantung atau strok. 

Paras Kolesterol Sihat Dalam Darah


Cara Mengatasi Kolesterol Yang Tinggi
Paras Kolesterol Sihat Dalam Darah


  • Jumlah Kolesterol tidak boleh melebihi 5.2mg/dL
  • Bacaan untuk LDL boleh tidak melebihi 2.6mg/dL
  • Bacaan untuk HDL boleh tidak kurang 1.0mg/dL

Cara Mengatasi Kolesterol Yang tinggi

Lazimnya kita boleh mengawal kadar kolesterol dengan mengubah cara hidup dan mengamalkan diet harian yang sihat.

1. Mengelakkan makanan lemak trans

Kentang goreng memang sedap namun ianya mengandungi asid lemak trans yang tinggi. Begitu juga marjerin dan snek-snek ringan.

2. Menghadkan pengambilan makanan lemak tepu

Lemak tepu paling tinggi datang dari haiwan dan makanan yang berasaskan haiwan seperti mentega, susu penuh krim, keju, mayonis,lemak daging dan sebagainya.

3. Meningkatkan pengambilan serat terutamanya serat larut

Serat larut mampu mengurangkan penyerapan kolesterol di dalam darah. Antara contoh serat larut adalah oats dan kekacang serta buah-buahan seperti epal dan pear

4. Bersenam

Aktiviti seperti berjalan, berbasikal dan berlari adalah bagus untuk kesihatan jantung. Cuba amalkan selama 30minit 5 kali seminggu

5. Berhenti merokok

Kesan dari berhenti merokok dapat dilihat serta merta. Dalam 20minit anda berhenti merokok, tekanan darah dan kadar degupan jantung akan turun.

6. Mengurangkan pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol selalu dikaitkan dengan kadar HDL yang tinggi. Mengikut saranan pakar perubatan, bagi wanita semua peringkat umur dan lelaki berusia 65 tahun ke atas, hanya dibolehkan satu gelas alkohol sehari. Manakala bagi lelaki berusia 65 tahun ke bawah, mereka boleh mengambil 2 gelas alkohol sehari.

7. Buat Pemeriksaan Secara Rutin

Bagi memastikan tahap kolesterol anda berada pada tahap terkawal, lakukan pemeriksaan kolesterol secara rutin di hospital yang berdekatan. Ini perlu bagi memastikan ianya dapat dirawat pada peringkat awal.

Cadangan Set Kolesterol Shaklee

Set Basic

Omega Guard
  • Minyak ikan yang terkandung dalam Omegaguard Shaklee diperlukan untuk kesihatan jantung
  • Mempertingkat paras kolestrol ‘baik’ dalam pembuluh darah
  • Menyahkan kolestrol ‘jahat’ ke hati untuk disingkirkan
  • Menurunkan paras kolestrol ‘jahat’Melakukan pembersihan salur darah dari plak yang terkumpul
Phytocol ST
  • Supplemen yang kaya dengan fisoterol, berganding dengan kolestrol ‘baik’ untuk menyerap kolestrol ‘jahat’ yang tak diperlukan.
  • Fisoterol ini berfungsi menyerap kolestrol ' jahat' ( LDL ) yang berlebihan dalam tubuh. Lebih tinggi kandungan fisoterol dalam badan kita, lebih cepat paras kolestrol kita dapat diturunkan.
  • Pengambilan 2000mh fisoterol sehari telah terbukti secara klinikal di dalam lebih 80 kajian dapat menurunkan paras kolesterol 'jahat' ( LDL ) sebanyak 10-15%

Jika korang ingin turunkan kolesterol dengan Set Kolesterol Shaklee ( Basic ) , atau produk Shaklee yang lain atau ingin mendaftar keahlian Shaklee untuk nikmati kelebihan sebagai ahli Shaklee, boleh hubungi kak shima di 0122043175 atau klik saja ikon whatsapp di sebelah kiri bio :)






Continue Reading

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.