Wednesday, 30 June 2021

Kencing Manis Semasa Hamil ( GDM ) : Apa Yang Anda Perlu Tahu ?


Kencing Manis Semasa Hamil ( GDM ) : Apa Yang Anda Perlu Tahu ?
Kencing Manis Semasa Hamil ( GDM ) : Apa Yang Anda Perlu Tahu ?

Kencing Manis Semasa Hamil ( GDM ) : Apa Yang Perlu Anda Tahu? | Kencing manis semasa hamil atau dalam bahasa perubatannya adalah Gestational Diabetes Melitus 
( GDM ) kini semakin membimbangkan di kalangan ibu hamil di Malaysia. Menurut statitik negara, lebih 8% ibu mengandung ada diabetes melitus semasa hamil pada tahun 2012.

GDM ini adalah keadaan di mana ada peningkatan ketara paras glukos dalam darah dan ianya hanya berlaku semasa hamil sedangkan  si ibu bukanlah seorang pesakit kencing manis sebelum itu.

Bacaan Paras Gula Untuk Ibu GDM

Kencing manis semasa hamil biasanya berlaku semasa trimester kedua dan doktor akan membuat ujian MGTT di antara minggu ke-24 dan ke-28. Jika anda berisiko tinggi, doktor mungkin akan mengulangi ujian tersebut.

mmol / L
Puasa 2 jam selepas makan
Normal< 5.1< 7.8
GDM>= 5.1>= 7.8
Garis panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) bagi mengukur paras glukos ibu hamil adalah: 
  • Semasa puasa , bacaan gula normal ibu hamil adalah bawah 5.1mmol/L
  • Selepas 2 jam makan, bacaan gula normal ibu hamil adalah kurang 7.8mmol/L
  • Bacaan gula lebih dari 7.8mmol/L selepas makan dikira GDM
Macam Mana Boleh Berlaku GDM ?

Kencing manis ( diabetes ) berlaku bila insulin yang dihasilkan oleh pankreas tidak mencukupi atau insulin tidak berfungsi secara optimum untuk menukarkan gula / glukos kepada tenaga.

Bagi pesakit GDM, kehadiran hormon yang dihasilkan oleh plasenta seperti estrogen, kortisol dan human placental lactogen menyebabkan berlakunya rintangan insulin sekaligus meningkatkan paras glukos dalam darah.

Biasanya keadaan ibu hamil akan kembali seperti biasa selepas melahirkan anak.

Siapa Yang Berisiko Alami GDM?

  • Wanita berumur > 25 tahun
  • Berat badan berlebihan (  80kg ke atas / BMI >30 )
  • Ada sejarah GDM pada kehamilan yang lepas
  • Pernah lahirkan bayi bersaiz besar >4kg
  • Air ketuban yang banyak
  • Ada jangkitan pada faraj dan kulit ketika kehamilan
  • Ada sejarah bayi mati dalam kandungan, 

Kesan GDM Pada Ibu Dan Bayi Dalam Kandungan

Pada ibu :

  • Berisiko tinggi dapat pre-eclamsia ( tekanan darah tinggi )
  • Berisiko menjalani kelahiran melalui caesarean
  • Mungkin perlu bersalin awal
  • Terdedah pada jangkitan pada saluran kencing
  • Boleh dapat jangkitan kulat pada kulit
Pada bayi :
  • Saiz bayi besar
  • Kematian bayi dalam kandungan tinggi
  • Bermungkinan mengalami kecacatan saraf
  • Berisiko mengidap kencing manis
  • Berisiko ada masalah obesiti

Simptom-simptom 

  • Dahaga yang teramat
  • Letih lesu
  • Kerap buang air kecil
  • Loya dan muntah
  • Resah gelisah
Rawatan Yang Disyorkan

Paras glukos yang normal adalah penting semasa hamil . Doktor biasanya akan mengambil langkah-langkah yang berikut bagi memastikan ibu yang ada GDM dan bayi yang berada dalam kandungan sentiasa sihat.
  • Diet pemakanan yang sihat - kurangkan karbohidrat, makanan & minuman yang manis 
  • Aktiviti senaman - bergerak aktif juga bantu kekalkan berat badan
  • Pantau paras glukos darah dengan kerap ( 4kali - 6 kali sehari )
  • Pengambilan ubat oral & suntikan insulin dengan nasihat dari pakar perubatan
Setiap ibu hamil yang ada GDM dinasihatkan untuk menjaga kesihatan diri demi anak dalam kandungan termasuklah menjaga diet harian yang sihat dan buat senaman ringan.







  

Continue Reading

Friday, 25 June 2021

Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang 14kg Dalam Masa 2 Bulan

 

Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang 14kg Dalam Masa 2 Bulan
Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang 14kg Dalam Masa 2 Bulan


Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang 14kg Dalam Masa 2 Bulan | Assalamualaikum n hai! Kali ini kak shima ingin kongsikan testimoni Ika yang berjaya turunkan berat badan dalam masa 2 bulan hanya dengan mengamalkan Set Kurus Shaklee.


Set Kurus Pilihan Ika - Cinch Shake, Omega Guard, Lecithin dan Alfafa

"Sarapan saya minum cinch tidak ambil sarapan lain dah. Tengah hari makan macam biasa tapi nasi suku. Lepas itu terus telan omega dan Alfalfa. Petang makan sebelum jam 7 kadang terlajak jam 8 jugak 🤣 Terus telan Lecithin pulak.

Bangun pagi bahagia sebab membuang 😜

Ada yang tanya jaga makan je ke? Exercise ada tak sis?

Exercise seminggu 2x. Saya buat tabata 5 set. Kalau hari2 mesti lagi laju turun. Sebab malas sama 😜" Ika.

Baca juga :

Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang 14kg Dalam Masa 2 Bulan
Testimoni Set Kurus Shaklee : Hilang 14kg Dalam Masa 2 Bulan

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba Set Kurus Shaklee ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)


Continue Reading

Wednesday, 23 June 2021

ESP Shaklee Kini Dalam Sachet

ESP Kini Dalam Sachet
ESP Shaklee Kini Dalam Sachet

ESP Shaklee Kini Dalam Sachet | Yeay! Berita baik buat semua ESP Kini Dalam Sachet. Sebenarnya ramai yang nantikan ESP dalam bentuk sachet ini termasuklah diriku hehehe

ESP Kini Dalam Sachet
ESP Kini Dalam Sachet

Dengan formulasi dan manfaat yang sama, ESP sachet ini mudah untuk dibawa kemana-mana dan dinikmati di mana sahaja. Sesuai dengan taglinenya #MudahBilaBilaMasa

ESP Kini Dalam Sachet
Kelebihan ESP

Siapa Yang Boleh Amalkan ESP
  • Orang yang sibuk bekerja 
  • Orang yang selalu skip breakfast sebab tak sempat nak sediakan breakfast
  • Orang yang selalu outstation
  • Student yang sibuk dengan kelas online
  • Ibu hamil dan ibu menyusu
  • Orang tua yang perlukan tenaga segera
Boleh baca untuk lebih info :


ESP Kini Dalam Sachet
Semua peringkat umur boleh ambil ESP

Promosi sempena PRE-LAUNCH ini :
  • Pembelian 3 kotak dapat FREE 1 kotak
  • Harganya jika beli 1 kotak = RM98.75 ( bukan ahli ) | RM79 ( ahli )
  • Beli 3 kotak FREE 1 kotak = RM296.25 ( bukan ahli ) | RM237 ( ahli )
* Dalam 1 kotak ada 10 sachet ESP. 1 sachet untuk 1 hidangan ( 28g )

Sesuai untuk mereka yang baru nak cuba ESP dan ingin alami sendiri kebaikan ESP.

Boleh baca sini untuk tahu info mengenai ESP :)

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba ESP dalam sachet ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)





Continue Reading

Monday, 21 June 2021

Tips Mengekalkan Jantung Yang Sihat

Tips Mengekalkan Jantung Yang Sihat
Tips Mengekalkan Jantung Yang Sihat


Jantung kita merupakan satu-satunya organ yang tidak ada waktu rehat. Ia tidak pernah berhenti mengepam darah ke seluruh sistem badan. 

Tanpa jantung yang sihat, darah tidak dapat dipam ke otak dan membekalkan nutrisi dan oksigen kepada sel-sel otak. Tanpa jantung yang berfungsi 24/7 tanpa henti, mana mungkin kita dapat menjalani hidup dengan penuh ceria dan bersemangat setiap hari.

Disebabkan itu, kita perlu memastikan jantung kita sentiasa sihat dan dapat berfungsi dengan baik. 

Di sini kak shima kongsikan 9 Tip Mengekalkan Jantung Yang Sihat

9 Tip Mengekalkan Jantung Yang Sihat

1. Kawal diabetes

2. Amalkan diet sihat untuk jantung
Masukkan makanan yang rendah lemak tepu dan rendah kolesterol dalam diet harian. Jauhkan makanan jenis bergoreng dan daging merah yang banyak lemak. Ubah cara penyediaan makanan yang sihat seperti kukus dan panggang.

3. Kawal tekanan darah

4. Jangan merokok

5. Kawal berat badan

6. Bersenam selalu
Kajian mendapati senaman dapat mengurangkan 21 peratus risiko dapat penyakit jantung bagi lelaki dan wanita 29 peratus. Menurut Dr Shaiful Aizad Shafie, seorang Doktor Pelatih Pakar Rehabilitasi Dan Pemulihan , senaman terbukti menghasilkan pelbagai hormon baik untuk kesihatan. Antaranya hormon endorphin yang dikaitkan dengan perasaan gembira

Senaman intensiti sederhana dan intensiti berat terbukti memberi kesan positif kepada jantung.Ia dapat melancarkan peredaran darah daripada jantung ke seluruh badan, mengurangkan tekanan darah dan menguatkan otot jantung.

Berbasikal dan berjalan pantas ( brisk walk ) antara senaman intensiti sederhana manakala berlari @ jogging antara senaman intensiti berat yang boleh kita amalkan.

7. Sihat tanpa alkohol
Alkohol mempunyai kesan negatif terhadap jantung jika diambil secara berlebihan. Antaranya :
  • Alkohol dapat meningkatkan tekanan darah menjadi lebih tinggi. Pada pesakit yang ada hipertensi ( tekanan darah tinggi ), ia dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung atau strok
  • Alkohol boleh mempengaruhi otot jantung dan meningkatkan risiko kardiomiopati ( keadaan di mana ada gangguan otot jantung dipaksa bekerja lebih keras )
  • Pengambilan alkohol secara berlebihan boleh mendorong kepada masalah obesiti yang akhirnya akan meningkatkan risiko penyakit jantung
  • Alkohol boleh mencetuskan degupan jantung yang tidak tetap. Pada pesakit yang ada masalah gangguan irama jantung ( aritmia ), pengambilan alkohol boleh menyebabkan keadaan lebih teruk.

8. Bijak menangani stres
Stres yang keterlaluan boleh meningkatkan tekanan darah seterusnya boleh membebankan jantung kita. Boleh amalkan yoga atau meditasi kerana ia dapat membantu menenangkan diri dan sekaligus mengurangkan stres.

9. Dapatkan pemeriksaan kesihatan secara berkala
Pakar perubatan menyarankan pemeriksaan kesihatan menyeluruh setiap 6 bulan. Ianya dapat membantu mereka dalam mengesan  sebarang penyakit .

Percayalah, dengan perubahan yang kecil dalam kehidupan anda, ia bakal membawa kesan yang ketara pada tahap kesihatan. 

Semoga perkongsiaan ini memberi manfaat kepada anda.


Continue Reading

Tuesday, 15 June 2021

Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman

Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman
Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman

" Jemput guna. My shaklee effect. Cinch shake paling suka sekali tahun ni start consume cinch. Banyak inchloss dan makan pun dah control sikit.

Berjaya ke nombor 5 di depan. Alhamdulillah. Sampai sekarang dah sebulan dah sejak capai 59 tu,maintain  je. Syukur sangat tak rebounce ( takde yoyo effect).

Ena penasi orangnya. Tidak pasti ada tak word tu. Memang suka makan nasi. 4-5 kali sehari boleh lagi. Perjuangan ena . Bila makan nasi 1-2 kali je. Most of the time 1kali je sehari sejak 2 bulan terakhir ni. 

Bila kurangkan nasi. Berjaya turun. Pastikan amek cinch /ESP. Kalau x memang cepat lapar. Ini ena dah terbiasa ini. Bangun kul 5 tadi.Sampai sekarang tidak makan lagi."

Cadangan set kurus:

Cairkan lemak ( bakar) :
Omega  guard 
Lecithin 

Detox (buang) :
Vivix 
Herb lax 
Alfalfa

Ena amek vivix je.

Protein ( membina) :

Cinch shake ( vanilla /latte/choc)
ESP

Ena amek semua ni plus Life Shake Elderberry

Tingkatkan metabolisme:

Cinch Tea Mix

Ena ambil Energizing tea elderberry (dapat percuma untuk leader je- belom masuk pasaran malaysia lagi)



Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman
Testimoni Set Kurus Shaklee : Dapat Berat Badan Idaman
 

Ingin kurangkan berat badan macam Puan Ena jugak? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.






Continue Reading

Thursday, 10 June 2021

Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

Jerawat oo jerawat. Bila tumbuh jerawat, memang tak lena tidur dibuatnya hahaha. Kalau boleh, nak hilangkan jerawat di muka secepat mungkin. Tapi mana mungkin boleh jadi camtu,kan.

Jadi di sini kak shima kongsikan tips untuk rawat masalah kulit berjerawat.

1. Cuci muka secara rutin
Cuci muka setiap pagi dan malam sebelum tidur antara salah satu cara untuk elak jerawat. Boleh juga cuci muka setiap kali selepas bersenam atau selepas guna makeup.

Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit

2. Pakai pelembap + sunblock
Sinaran UV antara punca jerawat. Penggunaan pelembap + sunblock melindungi kulit dari bahaya sinar UV ini


3. Jangan stress
Bila stress dapat mempengaruhi pengeluaran sebum @ minyak di muka. Makin stress, makin banyak jerawat tumbuh

4. Buat detoks
Jerawat antara tanda badan banyak toksin. Bila jerawat tumbuh, wajib detoks dulu


5. Tidur yang cukup
Usahakan untuk tidur awal setiap malam. Minima waktu tidur 8jam sehari.Tidur yang cukup buat tubuh cukup rehat dan ini membantu mempercepatkan proses penyembuhan jerawat di muka. Pastikan muka sudah dibersihkan dari make up.
 
6. Minum air putih yang cukup
Tubuh yang kekal terhidrasi bantu melawan lebihan minyak yang menjadi penyebab jerawat. Ia juga bantu tubuh buang toksin melalui air kencing dan peluh

7. Jaga pemakanan
Elak makanan jenis karbohidrat dan makanan tinggi gula. Ia trigger kepada jerawat tumbuh. Boleh banyakkan ambil sayur-sayuran, buah-buahan dan protein sebagai cara menjaga kesihatan kulit

8. Konsisten ambil Vitamin C
Vitamin C antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas. Ia juga membantu merangsang penghasilan kolagen yang penting untuk kulit yang sihat dan anjal.

9. Jangan picit jerawat
Ada yang suka picit jerawat dengan alasan rimas dengan jerawat yang ada di muka. Picit jerawat akan sebabkan parut jerawat dan radang pada jerawat

10. Jaga kebersihan diri
Sarung bantal dan cadar katil antara tempat banyak bakteria. Ia mesti cuci setiap minggu. Skrin telefon bimbit pun perlu dicuci sentiasa.

Boleh share tips ini dengan kawan-kawan. Moga bermanfaat untuk semua. 
 
****Kak shima nak share sekali supplemen Shaklee untuk masalah jerawat. Set jerawat ini insyaAllah membantu merawat jerawat dari dalam
Testimoni set jerawat Shaklee
Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat


" Awal tu ambil Alfafa dengan Vitamin C ja. Pastu sekarang dah tambah ESP dengan Collagen untuk fokus pada parut. Tapi memang alhamdulillah la.

Sekarang dah nak masuk botol ke 3 Alfafa. Makan dah tak perlu pantang. Itulaa alhamdulillah bersyukur sangat2. Kalau tak nak pegang muka pun sakit, sekarang alhamdulillah"

Tips Elakkan Kulit Berjerawat
Tips Elak Kulit Muka Berjerawat

" Saya guna tak sampai sebulan tapi kena konsisten. Sebab lepas bersalin kulit saya agak kusam :) "

Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba Set Jerawat Shaklee ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)



 
Continue Reading

Wednesday, 2 June 2021

Promosi Shaklee Jun 2021

Promosi Shaklee Jun 2021 | Promosi Shaklee bulan ini best sebab ianya lengkap dengan vitamin bagi mereka yang baru nak cuba supplemen. Ia juga antara produk-produk Shaklee yang ada permintaan tinggi sebab boleh diambil oleh semua peringkat umur .

Promosi Shaklee Best Sellers Set

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021

Shaklee Best Sellers set ini ada :

  • ESP
  • Vitamin C
  • Omega Guard
  • Vit B Complex
  • Ostematrix
Harga asal RM515
Harga promosi RM412

Anda bakal dapat :
  • FREE membership
  • FREE postage
  • FREE Shaklee Shakers - Green (  bernilai RM18.75 )

Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

ESP - kaya dengan sumber protein yang membantu penghasilan sel-sel kulit yang baru dan sihat. Untuk kurus, mencantikkan kulit, memberi tenaga berpanjangan, elak gastrik

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Vitamin C - Antioksidan.Menguatkan sistem imun, mempercepatkan penyembuhan luka, mengawal pertumbuhan jerawat, merangsang penghasilan kolagen

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Omega Guard - Ada DHA dan EPA yang baik untuk perkembangan bayi dalam kandungan, membantu meningkatkan sistem metabolisme

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Vitamin B Complex - Dilengkapi dengan folic acid yang penting untuk saraf, memberi tenaga dan menstabilkan emosi

Promosi Shaklee Jun 2021
Promosi Shaklee Jun 2021 - Shaklee Best Seller Set

Ostematrix - Membekalkan kalsium yang penting untuk cegah osteoprosis, atasi masalah sembelit, mengurangkan simpul biawak atau kejang di kalangan ibu hamil.

Siapa yang sesuai ambil set ini?
  • Untuk kecantikan
  • Untuk kesihatan rambut
  • Untuk kekal sihat
  • Untuk ibu hamil
  • Untuk ibu berpantang
  • Untuk individu yang baru lepas operate
Promosi Shaklee Jun 2021
Shaklee Best Seller Set + Set Hamil

Promosi Shaklee Jun 2021
Shaklee Best Seller + Set Berpantang


Untuk dapatkan lebih penjimatan, boleh mendaftar sebagai ahli dengan klik di sini untuk cara daftar ahli Shaklee.

Berminat nak cuba Shaklee Best Sellers Set ini ? Boleh hubungi kak shima di 012-2043175 atau klik sahaja ikon whatsapp di sebelah kiri blog :)




Continue Reading

Penafian

#Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk Shaklee yang dikongsi di laman ini BUKAN bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit masalah kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu

#Maklumat di blog shimajelani.blogspot.com adalah untuk rujukan umum semata. Terima Kasih.